Två superbubbel från spännande Clàssic Penedès

Långt ifrån allt bubbel i Spanien är cava. I det avgränsade vinområdet Penedès hittar vi riktigt bra mousserande vin. Inte så känt som cava, inte så dyrt. Men dubbelt så gott. Helgen är räddad!

Spanien levererar bättre och bättre vin. I synnerhet när det kommer till rosé, vitt och kanske framför allt bubbel. Länge var det enda kända bubblet från landet stavat cava, ett mousserande vin tillverkat på samma metod som den i Champagne, den traditionell metoden.

Men det har alltid funnits producenter som går mot strömmen och inte vill hamna i självklara fack. Prodcenten Masia can Mayols är en sådan. Egendomen ligger i Penedès i nordöstra Spanien. Visst hörs det även cava här, men den tillverkas också på många andra håll i landet.

Erkänt bra vinområde

Nu talar vi stället om klassificeringen Clàssic Penedès. Ett litet ursprungspräglat odlingsområde inom vinområdet Penedès. Förutsättningarna för bubbelvin är erkänt bra i odlingsområdet som ligger på 700 meter över havet, bra för fräschören i vinet.

Men Masía Can Mayols låter det inte stanna där. Ambitionen är kvalitetsviner till rimligt pris men de jobbar också ekologiskt, biodynamiskt och deras viner är veganvänliga. Utan att det manifesteras på prislappen. Alltså, hållbarhet i fokus men som går arm i arm med kvalitetsprodukter till bra priser.

Två bubbliga Sverigefavoriter

Vi ser också att på den svenska marknaden har båda deras bubbelviner, ett vitt och ett rosé, tagits emot med öppna armar av svenska konsumenter. Det handlar om det vita Loxarel A Pèl Clàssic Penedès Brut Nature Reserva 2021 och det rosa Loxarel A Pèl rosé 2021.

Priset spelar naturligtvis en avgörande roll. När mycket kvalitetsbubbel från Spanien landar kring 200 kronors-strecket eller uppåt, ligger priset på dessa två viner på en bråkdel, överraskande låga 139 kronor styck.

Känns som att helgen är räddad!

Vinliv tipsar!

Loxarel A Pèl Clàssic Penedès Brut Nature Reserva, 2021

Riktigt bra bubbel från nordöstra Spanien på fenomenala druvtrion Xarel-lo, Macabeu och Chardonnay. Vinet har en snyggt balanserad fruktighet med inslag av äpplen, rabarber, krusbär och med toner av både lime, citron och passionsfrukt. Helt enkelt riktigt, riktigt bra!

Perfekt som aperitif eller till riktigt goda snittar på chark och fisk.

Nr. 7470 • 139 kr

Till vinet
Loxarel A Pèl rosé, 2021

Frivolt rosébubbel på större delen Pinot Noir som kompletteras med Xarel-lo-druvan. Här har vi ett härligt fruktigt bubbel med inslag av vattenmelon, blodapelsin, citrus, röda plommon, äpplen, lite ljus choklad i välbalanserad, välproducerad och välsmakande stil. Topp!

Perfekt som välkomstskål och till grillad tonfisk med asiatiska inslag.

Nr. 7959 • 139 kr

Till vinet
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.