3 ruggigt bra vita greker på Systembolaget

Grekland är inte bara känt för sina antika ruiner och pittoreska öar, utan även för distinkta viner som återspeglar landets unika terroir och traditioner. Vinliv förklarar varför och tipsar om tre ruggigt bra vita greker.

Vinerna från Grekland har en rik och spännande historia som sträcker sig över flera tusen år. Men det är dagens Grekland som vi talar om. Moderna viner från klassiskt land.

En av de mest kända vinregionerna i Grekland är Nemea på Peloponnesos-halvön, känd för sina robusta röda viner gjorda på den inhemska druvan Agiorgitiko. Dessa viner har ofta en intensiv fruktig karaktär och en distinkt kryddighet.

Viner från vulkanön

Vulkanön Santorini, med sitt karga landskap och vindlande vinstockar, är ursårunget till några av de mest omtalade vita vinerna i Grekland. Vinerna från Santorini görs oftast på Assyrtiko-druvan och är kända för sin friska syra, mineralitet och komplexa smaker av citron, fräschör och örter.

Regionen Naoussa i norra Grekland är känd för sina eleganta röda viner gjorda på druvan Xinomavro. Dessa viner är ofta ljusa i färgen med en kraftfull struktur, markanta tanniner och smaker av mogna röda bär och kryddor.

Viner med sötma

Grekland producerar också utsökta dessertviner, som Mavrodaphne från Patras och Muscat of Samos från ön Samos, kända för sina smakrika och söta viner.

Och så för vi inte glömma retsina, det kådakryddade nationalvinet. Underskattad, utskrattat men en riktigt bra retsina är både god, kul att kombinera med mat och kanske framför allt unik.

Vinliv tipsar!

Lyx

Kir-Yianni Assyrtiko, 2022

Strålande vin för pengarna och närmast en klassiker på Systembolaget- Vinet har fin balans, inslag av torkade kryddor, mogna äpplen, päron, lite exotisk frukt, frisk med citronton och en medellång eftersmak.

Perfekt till en pasta med skaldjur och fetaost.

Nr. 2338 • 111 kr

Lyxigare

Kamara Stalisma White, 2021

Härligt smakrikt vitt med rejäl karaktär. Vinet är packat med tropiska frukter, vax, kryddor, hjortron, melon, aprikos i mycket säregen, ytterst spännande stil med lång eftersmak där fräschören hänger kvar.

Perfekt till en riktigt smakrik fisksoppa med saffran och örter.

Nr. 91103 • 249 kr

Lyxigast

Mystirio Assyrtiko 2021

Hoppsan! Aromatiskt vin på superdruvan Assyrtiko. Här hittar vi mynta, örter, koriander, päron, svart te, aprikos, julkryddor i en underbar och högst överraskande blandning med komplexitet och lång, närmast subtil eftersmak.

Perfekt till en arroz de mariscos, risrätt som påminner om paella med skaldjur.

Nr. 70213 • 501 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.