Toppdruva med egensinne sätter Grekland på vinkartan

Visst har Grekland massvis av druvor, många bra, andra bättre. Men en av de allra bästa gröna druvsorterna i landet är Assyrtiko. Det är en druva som har gått från att vara lokalt känd till internationellt erkänd. 

Assyrtiko är en grön grekisk druva med rötter från den vackra vulkanön Santorini. Det är den tredje mest odlade druvsorten i hela Grekland. Men den dominerar odlingen på just Santorini och den övriga grekiska övärlden, i synnerhet öarna med vulkanisk jordmån. 

Trots den mycket lokala förankringen till landet återfinns den även i södra Australien och i Kaliforniens nordliga delar. Och den vinner mer och mer uppmärksamhet. Så vi blir inte förvånade om druvan återfinns på fler vinområden världen över.

Viner med lagringspotential

Druvan Assyrtikos doft och smak är ibland aningen neutral och domineras av citrus och gröna äpplen. Mwen det finns också ofta mineraliska inslag i vinerna som då kommer från den vulkaniska jordmånen på öarna. 

Samtidigt kan druvan ge komplexa viner med stor lagringspotential, mycket tack vare sin fruktsyrliga karaktär. Och just den där mineraliteten.

Jordmån ger karaktär

Druvan så mångfacetterad att det går att tillverka Vin Santo-liknande söta viner på den eller att man blandar den med exempelvis Sauvignon Blanc eller en annan mycket grekisk druvsort, Saviatano. 

Idag ser vi fler och fler endruvsviner, i synnerhet torr viner från ön Santorini, med den påtagliga fruktigheten som främsta egenskap men där även jordmån och fin fräschör styr upplevelsen.

Perfekta matvinet

Just endruvsvinerna på den mycket fruktsyrliga Assyrtiko gifter sig mycket väl med mat som har en hög portion friskhet. Prova grillad calamari som serveras med en enklare sallad och där man droppar lite citron på toppen. Eller varför inte den klassiska grekiska salladen med syrlig fetaost, en lika enkel som lysande kombination.

Snabbfakta om Assyrtiko

Druva: Grön med hög syra som trivs i vulkanisk jordmån

Kända områden: Santorini i Grekland, övriga Grekland.

Serveringstemperatur: 6–8 grader.

Passar till: Fiskrätter med syrliga tillbehör, grillad calamari, en välgjord grekisk sallad, skaldjur eller kyckling med citron och vitlök.

Vinliv tipsar!

Santorini Assyrtiko Santo Wines, 2021

Nr 95934 • 219 kr

Elegant vin på den gröna grekiska favoritdruvan Assyrtiko. Vin med rejäl fräschör, inslag av citron, gröna äpplen, stenfrukter, chirimoya, krusbär och en liten sötaktig ton i avslut. Mycket välbalanserat.

Perfekt till ångkokt skrei som serveras med enklare sallad med mango och körsbärstomater.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.