Vinliv träffar Sanna Lindberg

”Bryggarna har satt Sverige på världskartan”

Få har bättre koll på öl än Sanna Lindberg, ökskribent på DN. Hon kommer dessutom ut med en mycket efterlängtad bok om öl i veckan, ett måste för allas dryckesintresserade. Vinliv fick ett snack med Sveriges bästa ölkännare.

Varför behövs en bok om svenskt öl?

Den svenska ölutvecklingen har varit explosionsartad och jag upplever att många har svårt att orientera sig i den nya ölkulturen. Eftersom utvecklingen gått så snabbt har det varit svårt att fånga hela utvecklingen i en bok tidigare, svarar Sanna Lindberg.

fotograf: Gustaf Waesterberg

Men?

Men nu börjar den svensk ölscenen mogna och det som hänt är, och kommer alltid att vara, en viktig del av den svenska dryckeshistorien. Många har fortfarande mycket kvar att upptäcka och jag hoppas att den här boken kan inspirera fler till att njuta ölets bredd. 

Hur tycker du att svenskt öl står sig i en internationell jämförelse?

När den nya ölkulturen började bubbla var det svenska ölutbudet både likriktat och litet. Men det var uppenbart att vi hungrade efter mer och vi var snabba på att fånga upp trender och influenser när de kom till oss från andra länder. 

Till skillnad från?

Till skillnad från de länder med en rikare ölkultur som var mer bundna sina traditioner och det dröjde innan de hakade på allt det nya. Eftersom Sverige var snabba på bollen hamnade vi snabbt i framkant och flera svenska bryggare har varit drivande i den globala ölutvecklingen och samtidigt satt Sverige på världskartan. Våra hantverksbryggerier håller i dag en hög internationell standard. 

Vad har varit roligaste med att skriva din bok om öl?

Utan tvekan alla bryggeribesök. Genom sin bryggeriprocess skiljer sig öl stort från andra drycker och det färdiga ölet är ett samspel mellan råvaror, utrustning och bryggare. Det är bara genom samtalet med bryggarna som man förstår komplexiteten och de olika utmaningar de står inför. Det är framför allt dessa samtal som ligger till grund för boken. 

Om du skulle trycka på tre saker som visar hur bra den svenska ölkulturen är, vilka tre skulle det vara?

Festivalerna, det finns flera stora som lockar långväga besökare. Exporten, allt fler bryggerier exporterar i dag sina öl, inte sällan till marknader som redan har en rik ölkultur. Bryggeritätheten, i Sverige kan vi dricka lokalt brygda öl i så gott som överallt.

Du själv då, vad dricker du helst för slags öl?

Så länge ölet är balanserat och välgjort är jag öppen för de flesta stilar. I volym sett blir det nog mest ljus hantverkslager, färskt och humligt på en andra plats. Nu till våren blir det en hel del saisons samt vildjästa suröl. 

Vilket är det godaste ölet på Systembolaget just nu?

Öl kommer och går på ett helt annat sätt än andra drycker. Men en favorit som släppts nu i mars är Alpha från Brekeriet i Landskrona Bryggeriet har blandat en saison med en vildjäst, mer lagrad suröl, vilket ger ett vinöst öl. 

Sanna Lindberg tipsar!

Brekeriet Beer Alpha 33 cl

Nr 38850 • 39:-

Ett komplext och försiktig syrligt öl med snygga äppeltoner, rund, lätt rostad maltkropp och återhållsam beska. Funkar fantastiskt till lättare maträtter, charkuterier och ostar.

Vinliv tipsar!

Den nya ölkulturen av Sanna Lindberg

”Ett måste för alla öl- och dryckesintresserade. ”

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.