40 000 flaskor lyxvin förfalskat i Kina

Vinskandalerna avlöser varandra. Är det inte fusk med tillsatser, ursprung eller mutor, är det rena rama förfalskningar. Som i Kina där det uppdagats att 40 000 vinflaskor har sålts under falskt namn. Och inte vilka namn som helst.

Det sägs att fusket i vinbranschen omsätter över 9 miljarder dollar. Per år. Det är alltså en helt egen och mycket lukrativ industri vi har att göra med. Förfalskningarna kan vara till synes oskyldiga, som att vinerna byter ursprung.
Eller så kan de vara direkt livsfarliga som när man i Italien i mitten på 1980-talet förstärkte vinet med metanol.

Skandaler, skandaler

Men detta är ju numera historia och vinvärlden tog dessa skandaler på allvar och lät vinlagstiftningen blir mer stringent. Skandalerna hör liksom historian till. Trodde vi.

För nu har det nämligen uppdagats, enligt The Drink Business, att man i Kina hittat inte mindre än 40 000 flaskor förfalskat vin. I Fujian-provinsen har polisen upptäckt dessa flaskor som etiketterats med namn från helt andra ursprung, däribland Château Lafite Rothschild i Bordeaux och Penfolds i Australien.

Värde på 1,5 miljoner dollar

Här har vi nämligen med några av världens mest kvalitetsorienterade vinfirmor att göra. En flaska med nämnda ursprung och namn, säljs normalt får det hundradubbla priset. Bedömare menar att de värdet på de förfalskade vinerna skulle uppgå till över 1,5 miljoner dollar.

Det är nu inte första gången liknande vinbrott uppdagats i landet. Men detta är ett av de största tillslagen som den kinesiska polisen gjort.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.