Närmare himlen än havet

Salta, en region belägen i nordvästra Argentina, är känd för sina spektakulära viner och unika höghöjdsodlingar. Med vingårdar som sträcker sig upp till höjder på över 3000 meter över havet, erbjuder Salta en unik och utmanande miljö för vinproduktion.

Visst är Mendoza Argentinas och ett av världens mest kända vinområden. Kanske också ett av de mer spektakulär. Men landet erbjuder så mycket mer i vinväg än det förväntade. Som Salta, till exempel.

Vinområdet Salta är mest känt för sin produktion av vita viner på den inhemska druvan Torrontés, en aromatisk vit druva som också blivit Argentinas signaturdruva. Torrontés-vinerna från Salta är kända för sin intensiva aromatiska profil, med toner av blommor, citrusfrukter och exotiska frukter. 

Spektakulär höghöjdsodling

De är friska och präglas av en fräschör med en behaglig syra och en anmärkningsvärd längd i eftersmaken. Denna höghöjdsodling ger Torrontés-vinerna en särskild komplexitet och en tydlig mineralitet.

Salta producerar också röda viner av hög kvalitet, särskilt Malbec och Cabernet Sauvignon. Malbec-vinerna från Salta är kända för sin elegans och intensiva smakprofil. Eftersom druvorna odlas på hög höjd, ger förutsättningarna vinerna en intensiv fruktighet med toner av mogna körsbär, plommon och kryddor. 

Röda viner med struktur

Cabernet Sauvignon-vinerna är strukturerade och smakintensiva med komplexa smaker av svarta vinbär, cederträ och choklad. Dessa röda viner visar på Salta-regionens förmåga att producera viner med karaktär och uttrycksfullhet.

Höghöjdsodling är en utmaning som kräver särskild expertis och anpassning. Det svala klimatet och den starka solen på hög höjd ger druvorna möjlighet att mogna långsamt och jämnt, vilket resulterar i viner med intensiva färger, frisk syra och unika smaker. De kyliga nätterna hjälper till att bevara druvornas fräschör och ger en fin balans i vinerna.

Vinturist i världens högsta vingårdar

Att besöka Salta är att upptäcka en vinregion som erbjuder en unik och spännande vinupplevelse. Med sina höghöjdsodlingar och fantastiska viner ger Salta en möjlighet att utforska en annorlunda sida av den argentinska vintraditionen. 

Salta är en destination som inte bara tilltalar vinälskare utan också äventyrare som söker nya och unika smaker i en fantastisk miljö.

Vinliv tipsar!

Zuccardi Serie A Torrontés, 2021

Nr 2706 • 99 :-

Trevligt vin i enklare stil, lättdrucket men med tydlig druvprägel där vi hittar inslag av moget äpple, päron, exotisk frukt, rabarber och lite lime i avslut.

Perfekt till en kokt sej som serveras med potatismos och en krämig röra på crème fraiche och örter.

Quara Single Vineyard Malbec, 2019

Nr 6551 • 169 :-

Välbalanserat vin på landets signaturdruva Malbec. Vinet har en härligt komplex ton, smakintensiv karaktär med inslag av mogna körsbär, kakao, vaniljsötma, salvia och en lång eftersmak.

Perfekt till en grillad eller smörstekt köttbit på nöt som serveras med en örtig potatisgratäng.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.