Annonssamarbete – Agitator

Agitator – svensk superwhisky i framkant

Helt ärligt, och det måste sägas på en gång. Det går inte annat än att bli imponerad av Agitator, whiskyn från Arboga med världen som marknad. För det är bara en tidsfråga. Det här är stort, spännande, unikt. Och det är svensk ingenjörskonst när den är som bäst.

Visst har vi en romantisk bild av hur ett whiskydestilleri ska se ut. Gärna i närheten av havet, med en porlande bäck i närheten, vidder, kargt klimat, blåsigt. Sedan kanske det inte gör så mycket hur whiskyn smakar. Miljön väger upp.

Och så finns andra sidan. Ett destilleri i ett fabriksområde, närmast dolt i en hangarliknande byggnad. Man kommer in, maskiner över allt, inte bara snygga kopparpannor, utan rostfritt stål vart ögat än når. Det dröjer inte länge innan man förstår att här är produkten i fokus. Och mycket riktigt.

Hantverk

– Det möjligen motsägelsefulla är att automation gör vår whisky mer hantverksmässig. Den gör så att vi kan lägga betydligt mer fokus på just produkten.

Orden är Oskar Brunos. Han är Master Destiller på Agitator, destilleriet utanför Arboga som på rekordkort tid etablerat sig som en av Nordens allra bästa producenter av kvalitetswhisky. Oskar har själv mångårig erfarenhet från branschen. Tidigare har han jobbat både på destillerier i Sverige, även bryggerier och så har han flera års erfarenhet från Whiskyskottland. En bra grund. Framför allt för att gå vidare. Inte stanna i traditioner.

Upptäckarglädje

Det går också som en röd tråd på Agitator. Progress, upptäckarglädje och hårda studier. Allt för att utvecklas.

– Vi tänker snarare: Hur har man gjort och hur kan man göra det bättre? Vi har inga traditioner vilket ger oss möjligheter att verkligen förbättra kvaliteten med att skruva åt allt i produktionen.

Han är inte ensam på destilleriet om att säga att den bästa whiskyn är ännu inte gjord. Lite som en vision. För kommer den att göras, är det här på plats, fem minuters bilkörning från centrala Arboga. Varför det just blev här? Jo, det fanns en ändamålsenlig lokal ledig. Pragmatism verkar vara ett annat ledord.

Kvalitet

Produkter som Agitator levererar har erkänt hög kvalitet. Branschen applåderar varje buteljering och vid en skolsittning inne på laboratoriet där Oskar pedagogiskt förklarar vision, ökar respekten. Fem glas på bordet, alla olika slags destillat, där det femte är den färdiga produkten. Första glaset smakar ek, det andra sherrytoner, det tredje kastanj och det fjärde julkryddor. Vips, alla smaker i det femte glaset, men sublimt, balanserat, unikt.

– Vi är det första destilleriet som verkligen tar nya steg och producerar whiskyn på ett helt nytt sätt. Vi ser det som en del i det svenska ingenjörstänket, förklarar Oskar utan att skryta.

Framtid

Han har fog. Det handlar om vakuumdestillering. Ett nytt sätt att jobba och som Agitator förfinar för varje destillering. Och som ligger i visionen.

– Vi ser whiskyn som en produkt som vi vill göra bättre, roligare, mer spännande. Helt enkelt whisky som ligger i framkant.

Oskar igen. Med en tydlig filosofi. Den bästa whiskyn är ännu inte gjord, kommer ni ihåg? Men den kommer. Härifrån, bara någon mil utanför Arboga. Det är egentligen bara en fråga om tid.

Vinliv tipsar!

Agitator Single Malt

Balanserad whisky med inslag av tropiska frukter, persika, aprikos, julkryddig, nötig med liten ton av salvia, vanilj från fat, mineralisk och en frisk karaktär med lång eftersmak.

Nr. 54089 • 501 kr

Agitator Blended Whisky

Balanserad smak av malt, vaniljfudge och karamelliserat socker och med dofter av exotisk frukt, smörkola samt apelsinblommor. Generös fruktig smak med medellångt avslut.

Nr. 40501 • 301 kr

Snabbfakta vakuumdestillering

Vakuumdestillering är en teknik inom destillationsprocessen kan användas för att extrahera alkohol och andra flyktiga ämnen från en vätska vid lägre temperaturer än vid konventionell destillering.

Genom att sänka trycket i destilleringsutrustningen minskar kokpunkten för vätskan. Detta gör att den kan avdunsta och destilleras vid lägre temperaturer än normalt. Metoden är särskilt användbar för att bevara mer subtila smaker och aromer i vätskan, eftersom de inte förstörs av höga temperaturer.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.