Spaniens vita viner bättre än någonsin

Spanien är känt för att producera några av de mest kända vinerna i världen. Denna vinproducerande nation erbjuder ett brett utbud av druvor och stilar från olika regioner, som är rika på tradition och kultur. 

I den här artikeln kommer vi att fokusera på några av de mest kända spanska druvorna som används för att producera viner av hög kvalitet – Godello, Viura, Albariño och Albillo.

Godello – bäst i Bierzo

Godello är en druva som vanligtvis odlas i vindistriktet Bierzo i Kastilien León och i regionen Galicien i norra Spanien. Druvan ger viner med en härlig arom av gröna äpplen och en citrusaktig touch. Det är vanligt att hitta en liten mineralitet och en balanserad syra i dessa viner, som passar utmärkt till skaldjur och fiskrätter. 

De flesta Godello-viner som produceras i Spanien är av hög kvalitet, och de flesta är relativt lätta i stil. De bästa exemplen kommer från regionen Valdeorras, där vinerna är mer kraftfulla och djärva.

Viura – Riojas pärla

Viura, som också är känd som Macabeo, är en druva som vanligtvis används i produktionen av cava, Spaniens berömda mousserande vin. Det är också en viktig druva i Rioja, Spaniens mest kända vinregion. 

Viner som produceras med Viura har vanligtvis en frisk fruktighet och en mild syra. De är också vanligtvis lättare i stil och ofta serveras som aperitif eller till lätta rätter som sallader och fisk.

Albariño – Spaniens ´signaturdruva

Albariño är en druva som odlas i regionen Rías Baixas i nordvästra Spanien. Viner som produceras med Albariño har en unik smakprofil med toner av persika, aprikos och mandel. De har också en hög syra som gör dem mycket livliga och uppfriskande. 

Albariño-viner är vanligtvis serverade till skaldjur, fiskrätter och tapas.

Albillo – okänd toppdruva

Albillo är en annan druva som ofta används i produktionen av spanska viner. Denna druva odlas främst i regionen Ribera del Duero, men är också vanlig i regioner som Madrid och Castilla y León. 

Viner som produceras med Albillo, den beryktade brittiska vinskribenten Jancis Robinsons favorit, är vanligtvis torra och fruktiga, med en hög syra som ger dem en frisk smak. De passar utmärkt till rätter med vitt kött eller sallader.

4 x ikondruvor

Sammanfattningsvis är Godello, Viura, Albariño och Albillo alla viktiga druvor som används i produktionen av högkvalitativa spanska viner. Dessa viner är kända för sin härliga arom, friska fruktighet och höga syra, och de är utmärkta val till en mängd olika rätter. 

Om du vill upptäcka några av de bästa spanska vinerna, leta efter viner som är gjorda med någon av dessa druvor. Du kommer inte att bli besviken.

Vinliv tipsar!

Joaquin Rebolledo Godello, 2021

Nr 2553 • 119:-

Kul att det börjar duka upp viner på denna fenomenala druva, en riktigt kännardruva. Här har vi ett vin med fruktig, frisk smak, inslag av exotisk frukt, päron, örter, kryddor, lime i fin balans och i druvtypiskt elegant stil.

Perfekt till en grillad havsfisk som serveras med grillade tomater.

El Coto Blanco, 2022

Nr 2780 • 85:-

Enklare vitt på Viura i mycket drickvänlig stil. Det finns även tyngre, lagrad vit rioja. Här hat vi ett vin i balanserad stil med toner av päron, gräs, fläder, citrus i mycket fruktorienterad stil.

Passar perfekt till en ångkokt torsk som serveras med en enklare sallad.

Folklore Albariño, 2021

Nr 6263 • 119:-

Spaniens viktigaste druva och den som banat vägen för vinvinsrevolutionen i landet. Här har vi ett mycket druvtypiskt vin med inslag av gröna äpplen, stenfrukter, exotisk frukt, gräs, rabarber, liten saltmineralisk ton och medellång, välbalanserat avslut.

Perfekt till grillade havskräftor som serveras à la minute.

Picarana Bodega Marañones, 2020

Nr 95024 • 198:-

Strålande vin (kan vara slut på SB) på denna lysande, relativt nyupptäckta druva, Albillo. Här har vi ett härligt vin med komplexa inslag, toner av gula äpplen, plommon, stenfrukt, mandarin, fat, aningen rökig karaktär, örter och relativt lång eftersmak.

Passar utmärkt till grillad pulpo som serveras med kokt potatis och grillad röd paprika.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.