Pizza margherita med burrata och ruccola

En riktigt god pizza behöver inte vara så komplicerad. Pizza margherita där smakerna av den salta osten, den söta tomatsåsen och den krispiga botten är en klassiker av en anledning. Den här versionen piffas med krämig burrata och kryddig ruccola. Perfekt till ett glas rött.

Burrata är en handgjord mozzarella från regionen Apulien i södra Italien. Ordet kommer från italienskans burro, vilket betyder smörig. Burratan är en mozzarella som blandas med grädde och smakar lite mer smörigt och är väldigt krämig. 

Ingredienser (4 portioner)

  • Pizzadeg till fyra pizzor 

Såsen

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • 1 burk krossade tomater, gärna san marzano
  • 1,5 msk chilisås
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk torkad orgegano
  • Peppar efter smak

Pizzan

  • 250 g mozzarella
  • 150 g burrata
  • 1 knippe ruccola till servering
  • Pesto, kan uteslutas

Gör så här: 

1. Sätt ugnen på 250 grader. Stoppa in två plåtar som får värmas upp i ugnen.

2. Gör såsen först. Börja med att finhacka vitlök och gul lök. Fräs löken i olivolja i en stekpanna på medelvärme. 

3. Tillsätt tomater, chilisås, salt och peppar. Låt sjuda i minst en halvtimme. 

4. Kavla ut fyra pizzor på ett mjölat bord. Lägg pizzorna på varsitt bakplåtspapper. 

5. Bred tomatsåsen över pizzorna och strö över grovt riven mozzarella och eventuellt pesto. 

6. Ta ut plåtarna ur ugnen och för över två pizzor till plåtarna. Nu kommer pizzan att gräddas underifrån tack vare den varma plåten. Var försiktig, det är lätt att bränna sig.

7. Grädda pizzorna i ungefär 10 minuter i mitten av ugnen. 

8. Servera pizzorna med burrata och ruccola. Och till detta ett glas vin, rött, gärna med lite kraft och alltid från Italien. Men glöm inte att slå över vinet i en karaff någon timme innan servering.

Vinliv tipsar!

Enzo Bartoli Barolo Bussia

Vin från Barolo i norra Italien, idag världens mest hajpade vinområde men som verkligen levererar enastående viner.

Mycket strävt vin med rejäl syra i tydlig Barolostil, ungt med inslag av rosor, nypon, torkade lingon, fat och kryddiga toner och lång eftersmak.

Optimalt till en risotto på svamp med parmesan och färsk tryffel, dra några extra varv med pepparkvarnen innan servering. Eller till vår svenska nationalrätt falukorv med stuvade makaroner.

Nr. 77350 • 299 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.