En riktigt god pizza behöver inte vara så komplicerad. Pizza margherita där smakerna av den salta osten, den söta tomatsåsen och den krispiga botten är en klassiker av en anledning. Den här versionen piffas med krämig burrata och kryddig ruccola. Perfekt till ett glas rött.
Burrata är en handgjord mozzarella från regionen Apulien i södra Italien. Ordet kommer från italienskans burro, vilket betyder smörig. Burratan är en mozzarella som blandas med grädde och smakar lite mer smörigt och är väldigt krämig.
Ingredienser (4 portioner)
- Pizzadeg till fyra pizzor
Såsen
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- Olivolja
- 1 burk krossade tomater, gärna san marzano
- 1,5 msk chilisås
- 1 tsk salt
- 1 tsk torkad orgegano
- Peppar efter smak
Pizzan
- 250 g mozzarella
- 150 g burrata
- 1 knippe ruccola till servering
- Pesto, kan uteslutas
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader. Stoppa in två plåtar som får värmas upp i ugnen.
2. Gör såsen först. Börja med att finhacka vitlök och gul lök. Fräs löken i olivolja i en stekpanna på medelvärme.
3. Tillsätt tomater, chilisås, salt och peppar. Låt sjuda i minst en halvtimme.
4. Kavla ut fyra pizzor på ett mjölat bord. Lägg pizzorna på varsitt bakplåtspapper.
5. Bred tomatsåsen över pizzorna och strö över grovt riven mozzarella och eventuellt pesto.
6. Ta ut plåtarna ur ugnen och för över två pizzor till plåtarna. Nu kommer pizzan att gräddas underifrån tack vare den varma plåten. Var försiktig, det är lätt att bränna sig.
7. Grädda pizzorna i ungefär 10 minuter i mitten av ugnen.
8. Servera pizzorna med burrata och ruccola. Och till detta ett glas vin, rött, gärna med lite kraft.
Vinliv tipsar!
Enzo Bartoli Solo Enzo
Superexempel på hur bra ett vin under etiketten DOC Piemonte Rosso verkligen kan vara. Här hittar vi härlig frukt, liten örtig ton, fin balans mellan mjuka tanniner och rejäl fräschör, lättare stil och med en stor portion drickvänlighet.
Perfekt till italiensk antipasti, en pizza eller pasta med tomatsås eller till grillad fisk.