Det finns många anledningar till att äta kantareller. Framför allt så är de fantastiskt rika på C- och D-vitaminer, kostfibrer, zink, selen, kalcium, järn och mangan. De är också mycket lätta att känna igen, så plockar du dina kantareller själv så behöver du inte vara orolig att komma hem med fel sorts svamp. Dessutom fungerar den gula svampen lika bra till snabblunchen som till en festmåltid med ett gott vin.
Kantarellpytt – det här behöver du:
- 200 g rensade kantareller
- 2 purjolökar
- 8 potatisar
- 4 msk smör
- Salt
- Peppar
Så här gör du:
- Skala potatisen. Skär den i små tärningar.
- Skala och hacka purjolöken.
- Rensa kantarellerna. Hacka dem mycket grovt.
- Bryn hälften av smöret.
- Stek potatisen i ca 15 minuter så den blir ordentligt mjuk.
- Häll upp potatisen på en tallrik.
- Stek purjolöken i hälften av det resterande smöret.
- Lägg upp purjolöken tillsammans med potatisen.
- Stek kantarellerna under några minuter i resten av smöret.
- Blanda kantareller, potatis och purjolök i stekpannan.
- Krydda försiktigt med peppar och salt.
- Servera direkt från pannan.
Gräddstuvade kantareller – det här behöver du:
- 200 g rensade kantareller
- 4 dl vispgrädde
- 1 msk margarin
- Salt
- Paprikapulver
- 1 msk madeira
Så här gör du:
- Rensa kantarellerna.
- Fräs svampen i margarinet.
- Krydda med salt och paprikapulver.
- Späd med grädden.
- Låt kantarellerna sjuda över svag värme.
- Vänta tills maträtten har konsistens av stuvning.
- Smaka av med madeira.
Smörstekta kantareller – det här behöver du:
- 200 g rensade kantareller
- 1 purjolök
- 1 schalottenlök
- 3 msk smör
- 2 msk finklippt persilja
- 1 msk finklippt dill
- Salt
Så här gör du:
- Rensa svamparna. Dela de stora.
- Stek kantarellerna under några minuter i smöret över ganska god värme.
- Sänk värmen efter ett tag.
- Skala och hacka lökarna fint.
- Lägg ner lökarna i pannan.
- Salta försiktigt.
- Stek tills vätskan dunstat in och sedan i ytterligare 8 – 10 minuter.
- Låt kantarellerna få en svag brun färg.
- Servera svamparna omedelbart med överströdd dill och persilja.