Färska vegetariska vårrullar med jordnötsdipp – och ett kanonvin på det

De vegetariska vårrullarna är lika goda kalla som varma. Vårrullarna är perfekt knapriga tack vare de färska grönsakerna, men har också ett tuggmotstånd i det sega rispappret. Servera som förrätt till en het wok eller låt den vara stjärnan själv – då är det bara att laga många fler. 

Vårrullarna är roliga att laga tillsammans. Låt hela familjen göra sina egna så blir det både ett sätt att göra matlagningen lustfylld och alla får precis de smaker som de själva tycker om.  Dags för middagsbjudning? Då kanske gästerna får göra sina egna vårrullar. Det brukar bli ett uppskattat inslag. 

Ingredienser (10 vårrullar)

Vårrullarna

  • 70 g vermicelli (risnudlar)
  • 2,5 msk sesamolja
  • 2,5 dl isbergssallad, hackad
  • 2,5 dl rödkål, hackad
  • 3 morötter, skalade och strimlade
  • 1 gurka, strimlad
  • 1 mango
  • ½ dl salladslök, strimlad
  • ½ dl koriander, strimlad
  • 10 ark rispapper för att göra vårrullarna
  • Salt efter smak

Jordnötsdipp

  • 1 dl jordnötssmör 
  • 3 msk japansk soja, gärna Kikoman
  • 1 tsk risvinäger
  • 2 tsk råsocker
  • 2 tsk chilisås
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 tsk färsk limejuice
  • 3 tsk vatten

Ris till servering 

Gör så här: 

1. Jornötsdippen: Blanda alla ingredienser utom vattnet. När såsen är blandad, vispa i vattnet till önskad konsistens. Ställ åt sidan.

2. Koka upp vatten i en stor kastrull och koka nudlarna efter förpackningens anvisningar. Spola nudlarna i kallvatten för att få dem att sluta koka och lägg dem i kastrullen. Häll på lite sesamolja och salta.  

3. Hacka och strimla alla grönsaker och lägg i olika skålar på ett bord. Ta fram en djup tallrik eller pajform och fyll den med varmt eller ljummet vatten, ungefär 4 centimeter. Det ska gå att doppa fingrarna i det. 

4. Lägg ett ark rispapper i varmvattnet. Låt arket bli blöt och låt det vara i 10–15 sekunder. Det får inte för blött för då tappar det form. 

5. Lägg det blöta arket på en tallrik och bygg ihop dina vårrullar med lite vermicelli, grönsakerna som salladslöken, mango, gurka, morot och avsluta med att strö över koriandern. Lägg fyllningen i mitten av arket. Rulla ihop rispappret och förslut på ändarna så att hela vårrullen är täckt av rispapper. Tänk som en burrito fast att båda sidorna är förslutna. 

6. Fortsätt att göra samma sak med resten av vårrullarna. Det går att dela vårrullarna i två när de är klara, för en snyggare servering. De är godast att äta direkt, så servera med dippsåsen på en gång. 

7. Servera (fast bara till de vuxna) ett härligt rött vin i djupa kupor.


Vinliv tipsar!

Mr Red by Camilla Läckberg

Vinet har en utpräglad fruktig smak, inslag av både julkryddor, röda och blåa bär i ugn stil, lite kryddiga toner, klunkvänligt med medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till italiensk antipasti, skinka, ost, oliver, ett rustikt bröd eller till en härlig lammstek som serveras med klassiska tillbehör. 

Nr. 51590 • 229 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.