8 av världens konstigaste maträtter – vågar du?

Fötter och ögon. Tarmar och larver. Det är några av delikatesserna (?) som bjuds på i exotiska kök världen över. Men även i Sverige har vi en rätt som av många skys som pesten…

Runt om i världen finns mattraditioner som för oss i Sverige är udda. I många länder går man verkligen efter devisen från jord till bord och använder hela djuret till matlagning. Har du testat någon av de här konstiga råvarorna och rätterna? 

Kycklingfötter

Kycklingfötter är en delikatess i många områden såsom Östasien, Sydamerika och Sydafrika. Det är en större del av jordens befolkning som äter kycklingfötter än som inte äter det, men för oss i Sverige hör det kanske till ovanligheterna att äta fötter från vilket djur som helst. Hur det smakar? Konsistensen ska tydligen vara väldigt gummiaktig.

Tonfiskögon

Tonfiskögon är en råvara som går att köpa i matbutiken i Japan och många liknar smaken med bläckfisk. 

Fugu

En annan råvara som finns i Japan är absolut livsfarlig – blåsfisk, eller så kallad fugu. Fisken är dödligt giftig, så kockar måste ha utbildat sig i tre år för att ens få tillaga den. 

Casu Marzu

I Italien hittar du osten casu marzu som är känd för att den innehåller levande larver. Osten är gjord på pecorino och tillverkas på Sardinien. En flugsort lägger ägg i osten och sedan utvinner larverna näringsämnen i osten. Guinness rekordbok har utsett Casu Marzu till världens farligaste, då larverna kan sprida bakterier.  

Surströmming

Vi i Sverige har också märkliga matvanor. Surströmming är ett av de konstigaste livsmedlen man kan stoppa i sig. Lika älskad som hatad. Men ingen kommer liksom undan doften…

Soppa på fladdermus

Det är inte helt ovanligt att äta fladdermus i exempelvis Indonesien, Thailand, Vietnam och Filippinerna. I vissa av länderna äter man den som soppa. Idag är ju detta högst kontroversiellt med tanke på pandemin.

Escamoles

Äta myror? Ja, i exempelvis Mexiko finns en rätt med smörstekta myrägg – escamoles. Men vi får nog räkna med att hitta fler och fler insekter i köket. För tillagning.

Balut

Balut är en annan spännande rätt – nämligen ett kycklingembryo. Rätten serveras på bland annat Filippinerna, i Kambodja och Kina. Du äter hela kycklingens kropp – direkt från ägget.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.