6 bra sånger om mat

Älskar du mat och musik? Då kan det vara en god idé att kombinera dessa intressen och börja lyssna på låtar om föda!

Ibland handlar matlåtar om just mat – men andra gånger står födan för något helt annat. Vad du vill tolka in i dina favoritverk är naturligtvis upp till dig – men det kan vara en god idé att tänka på vem du sjunger sångerna för. 

Blommig falukorv

Det här kan vara den mest kända svenska låten om mat. 1965 skrev Hans Alfredson denna monsterhit om ett barn som ratar all typ av mat förutom just blommig falukorv.

Fyra Bugg och en Coca Cola

Nu kanske Bugg och Coca Cola inte riktigt tillhör kategorin mat, men båda produkterna är något du stoppar i munnen. 1987 års mellovinnare, framförd av ingen mindre än Lotta Engberg, orsakade stor skandal då det minsann inte var tillåtet att göra reklam för vare sig tuggummi eller läsk i SVT. Lagom till Eurovison Song Contest döptes låten om till Boogaloo

Kebabpizza Slivovitza

2008 var det återigen dags för Melodifestivalen att bjuda på något ätbart. Gruppen Andra generationen sjöng om invandrare från Balkanhalvön i en sång som var så munter att många svenskar totalt missade att den handlade om fördomar. 

Brown Sugar

Ingen i världen kan nog ha undgått att höra The Rolling Stones Brown Sugar. Vissa menar att låten handlar om slaveriet, medan andra är övertygade på att det bruna sockret är en metafor för heroin. En sak är säker: den här hiten handlar inte om socker.

Sugar

The Rolling Stones är inte det enda rockband som använt socker som metafor. 2014 spelade Maroon 5 in en låt som hette just Sugar men som troligtvis handlar om kvinnor.

Någonting att äta, någonting att dricka

Planerar du att framföra en sång om mat på nästa party? Då kan det vara en god idé att göra en cover på Arvid Hudbergs Någonting att äta, någonting att dricka från 1932. Sjunger du den här låten behöver du inte oroa dig för att någon ska tro att du är sugen på vare sig droger eller kvinnor. Här finns det inga metaforer och inget som kan analyseras: alla kommer fatta att du kort och gott gillar mat och dryck.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.