Publicerat 13/5 - 2020

Lyxig lammburgare med frites på rotfrukter

Grillat lamm i all ära. Men att få till en riktigt, riktigt god lammburgare slår det mesta. Köp gott hamburgerbröd, lite sköna tillbehör, en flaska riktigt gott rödtjut på druvan Dolcetto och duka upp med tända ljus och tygservetter. Succén är bara förnamnet!

Lammburgare med picklad rödlök och frites på rotfrukter

Gör så här
Picklad lök

Skala och skiva rödlöken tunt. Koka upp vatten och ha i ättika, socker och salt. 

Lägg ner löken i vattnet och låt dra i cirka en timme. (Kan med fördel göras dagen innan.) 

Häll ut lagen innan servering.

Frites på rotfrukter

Skala och skär rotfrukterna till stavar. Hetta upp en kastrull med olja och lägg ner lite rotsaker i taget. Fritera i några minuter (tills de fått fin färg) och lyft ur med hålslev. Låt rinna av på ett hushållspapper. Strö flingsalt efter smak.

Lammburgare

Blanda ägg och ströbröd i en bunke. Låt svälla i 10 minuter. 

Häll ner riven ost, hackad rosmarin och salt. Blanda i lammfärsen sist och forma till fyra biffar.

Smörstek i panna (eller lägg på grillen).

Servera burgarna med lök, skivad tomat, strimlad isbergssallad och srirachamajonnäs i gott hamburgerbröd. 

Och ett glas på druvan Dolcetto. Från Piemonte.

Ingredienser 4 personer
Picklad rödlök:

2 rödlökar

4 dl vatten

3 msk ättika

2 msk strösocker

1 nypa salt

Rotfruktsfrites:

2 palsternackor

2 morötter

8 dl rapsolja

salt

Lammfärsburgare:

600g lammfärs

1 dl ströbröd

1 ägg

1 dl riven ost

1 msk hackad rosmarin

Tillbehör:

1 stor tomat

isbergssallad

Srirachamajonnäs

Vinliv tipsar!

Enzo Bartoli Dolcetto

”Från Piemonte på druvan Dolcetto som ger balanserade, matorienterade viner.

Rött balanserat vin i mycket drickvänlig stil, inslag av körsbär, örter, nötter, fin fräschör, blåbär och mogna skogshallon i mjuk stil och medellång eftersmak.”

Johan Franco Cereceda

Nr 76513 • 99 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.