Lyxigaste lyxigast: Gratinerad hummer

Slå på stort! I dessa tider kan vi inte göra så mycket annat än att hylla det extravaganta, storslagna, hedniska. Så varför inte slå till redan nu till helgen. Hummer och lyxvin. Det är vi värda!

Ingredienser 4 personer:

  • 2 kokta humrar (ca 500–600 g/st)
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 1 msk färsk hackad persilja eller dill
  • Salt och vitpeppar
  • Eventuellt lite cayennepeppar eller pressad citron för extra sting
  • Ströbröd eller extra ost för gratinering

Gör så här:

  1. Dela humrarna längs med på längden med en vass kniv. Ta försiktigt bort magsäck och tarm.
  2. Plocka ur köttet från klor och stjärt, skär det i bitar och lägg åt sidan.
  3. Spara hummerskalen – de ska fyllas och gratineras.
  4. Fräs schalottenlöken i smöret tills den är mjuk.
  5. Vispa ner mjölet och låt det fräsa någon minut.
  6. Tillsätt vitt vin och grädde under omrörning. Låt koka upp och sjud några minuter tills såsen tjocknar.
  7. Rör ner ost, dijonsenap, persilja, och smaka av med salt, vitpeppar och ev. lite cayenne eller citron.
  8. Vänd ner det hackade hummerköttet i såsen.
  9. Fördela röran i de tomma hummerskalen.
  10. Toppa med lite extra riven ost eller ströbröd för gratinering.
  11. Sätt ugnen på 225°C (eller använd grillfunktion).
  12. Gratinera humrarna i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och bubblar.
  13. Servera med en fräsch sallad, citronklyftor och gärna ett glas torrt vitt vin eller mousserande.

Vinliv tipsar!

Guldkula White Grand Cru Blanc de Blancs

Komplext bubbel i riktigt fin balans.

Här hittar vi brödiga toner, litet inslag av mognad, brioche, tropiska frukter, citron, gula äpplen, lite gräsiga inslag, päron, physalisfrukt i en riktigt härlig kompott. Drick 2025-2032.

Perfekt till smörstekt marulk som serveras med kikärtsröra med citron.

Nr 75248 • 549 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.