Choklad blir bara mer och mer populärt. Men nu tar vi den lilla bönan till nya höjder och provar vin till choklad. Vinliv tipsar om bästa kombinationerna.
Mat och vin, ost och vin och nu – äntligen – choklad och vin. För här finns fantastiska kombinationer som får vinet att sjunga och chokladen… ja, ni fattar. Det blir helt enkelt jäkligt gott.
Men det gäller att hitta rätt. På Vinlivs redaktion har vi provat oss fram och kommit fram till dessa sex fantastiska matchningar.
Att det finns en samhörighet mellan choklad och vin är extra kul. Visste du till exempel att 40 gram choklad innehåller lika mycket fenoler, ett slags antioxidanter, som ett glas rött vin. Detta ämne har visat sig motverka risken för cancer eller hjärtsjukdomar.
Innan du sätter igång med provningen, se till att chokladen är rumstempererad och att du alltid smakar av chokladen innan vinet.
Sedan är det bara att köra på.
Choklad med havssalt
Bästa vinet är medelfylligt rött, med markerad strävhet, gärna ung fruktighet och bra balans.
Prova: Grimaldi Dolcetto d’Alba 2016
Nr 2054 99 kr
Choklad med torkad citrusfrukt
Här trivs ett fruktigt vitt vin med massor av fräschör som citrusfrukter och gröna toner.
Prova: Château Bonnet Blanc 2018
Nr 4151 89 kr
Mellanmörk choklad med blåbär
Här krävs ett rött vin med viss sötma som matchar beskan och den smakintensiva tonen i chokladen.
Prova: Zensa Primitivo 2018
Nr 73966 89 kr
Mörk choklad
Ett PX-vin eller ett portvin är det bästa som verkligen balanserar den närmast kaffebittra tonen.
Prova: Graham’s Late Bottled Vintage 2014
Nr 8000 159 kr
Vit choklad
Godaste matchningen är ett vitt sött vin med massor av frukt som balanserar fetman i chokladen.
Prova: Château Grillon 2016
Nr 4115 129 kr (37,5 cl)