Vad passar väl vårvintern till bättre än en fräsch, men smörigt varm, ugnsbakad kyckling? Dessutom så enklet att tillaga medan du kan ta hand om dina gäster i lugn och ro. Du bara lägger ned alltsammas i en ugnsform tillsammans med citronen i grova bitar och inväntar underverket.
Ingredienser (4 portioner)
- 1 kyckling (à ca 1,5 kg)
- 3-4 kvistar färsk timjan
- 3-4 kvistar färsk mynta
- 3-4 kvistar färsk basilika
- 2 tsk flingsalt
- 1 citron
- 1 klyfta vitlök
- 1 krm rörsocker
- 200 g smör
- svartpeppar
- ca 1 kg blandade rotfrukter (t ex majrova, morot, potatis, betor och jordärtskocka)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Finhacka örterna och stöt dem i en mortel med flingsalt. Tillsätt finrivet citronskal, skalad vitlök och socker i morteln och stöt ihop allt till en blandning.
- Blanda örtblandningen med smör och svartpeppar. Fyll en spritspåse med smöret.
- Skär längs bägge sidor om kycklings ryggrad och avlägsna den.
- Lägg ut kycklingen platt. Lyft på skinnet och spritsa in smöret, ta hjälp av fingrarna och fördela ut smöret under skinnet. Spritsa sedan resterande smör ovanpå kycklingen.
- Skär rotfrukterna i mindre bitar.
- Lägg kycklingen i en stor ugnssäker form. Lägg rotfrukterna runt kycklingen. Pressa över citron. Salta och peppra rotfrukterna.
- Skär den pressade citronen i grova bitar och lägg ner i formen tillsammans med rotfrukter och kyckling.
- Tillaga i ugnen tills kycklingen är helt genomstekt, 82 grader vid benet och rotfrukterna har fått fin färg. Det tar 40-50 minuter.
Vinliv tipsar!

Nederburg The Winemasters Cinsault Pinotage, 2021
Härligt rött vin på en intressant druvblandning från Sydafrika. Här hittar vi inslag av kryddor, röda bär, körsbär, jordgubbar, aningen mandarin i mycket fräscht klunkvänlig stil och medellång eftersmak.
Perfekt till en ugnsbakad kyckling vilken dag i veckan som helst.
120 kr • nr 5935921