Vad passar väl vårvintern till bättre än en fräsch, men smörigt varm, ugnsbakad kyckling? Dessutom så enklet att tillaga medan du kan ta hand om dina gäster i lugn och ro. Du bara lägger ned alltsammas i en ugnsform tillsammans med citronen i grova bitar och inväntar underverket.
Ingredienser (4 portioner)
- 1 kyckling (à ca 1,5 kg)
- 3-4 kvistar färsk timjan
- 3-4 kvistar färsk mynta
- 3-4 kvistar färsk basilika
- 2 tsk flingsalt
- 1 citron
- 1 klyfta vitlök
- 1 krm rörsocker
- 200 g smör
- svartpeppar
- ca 1 kg blandade rotfrukter (t ex majrova, morot, potatis, betor och jordärtskocka)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Finhacka örterna och stöt dem i en mortel med flingsalt. Tillsätt finrivet citronskal, skalad vitlök och socker i morteln och stöt ihop allt till en blandning.
- Blanda örtblandningen med smör och svartpeppar. Fyll en spritspåse med smöret.
- Skär längs bägge sidor om kycklings ryggrad och avlägsna den.
- Lägg ut kycklingen platt. Lyft på skinnet och spritsa in smöret, ta hjälp av fingrarna och fördela ut smöret under skinnet. Spritsa sedan resterande smör ovanpå kycklingen.
- Skär rotfrukterna i mindre bitar.
- Lägg kycklingen i en stor ugnssäker form. Lägg rotfrukterna runt kycklingen. Pressa över citron. Salta och peppra rotfrukterna.
- Skär den pressade citronen i grova bitar och lägg ner i formen tillsammans med rotfrukter och kyckling.
- Tillaga i ugnen tills kycklingen är helt genomstekt, 82 grader vid benet och rotfrukterna har fått fin färg. Det tar 40-50 minuter.
Vinliv tipsar!
Zin Zap Barista Rosso Prima Selezione, 2022
Superspännande vin på druvan Primitivo från södra Italien i en helt egen stil. Nu snackar vi härliga smaker som kaffe, choklad, körsbär, bra fräschör, inslag av vanilj, mörka bär och en tydlig eftersmak av cappucino och vanilj.
Perfekt som det är eller till en riktigt härlig burgare med nötiga inslag.