Vegetariska hamburgare – vågar du?

Kan man ha kul utan sprit? Kan man äta gott utan kött? Här kommer ett bra exempel på att visst går det! Det handlar bara om att bryta lite på traditionerna.

Ingredienser 4 personer

  • 1 burk (400 g) svarta bönor eller kidneybönor, avrunna och sköljda
  • 1 morot, riven
  • 1 liten lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl havregryn eller ströbröd
  • 1 ägg (kan uteslutas för vegansk version, använd ett linfröägg istället)
  • 1 msk soja eller tamari (för umami)
  • 1 tesked spiskummin
  • 1 tesked paprika (rökig eller söt)
  • 1 tesked torkad oregano eller timjan
  • Salt och peppar efter smak
  • 1-2 msk olivolja eller annan matolja för stekning

Till servering:

  • 4 hamburgerbröd
  • Sallad, tomatskivor och rödlök (eller andra grönsaker)
  • 4 skivor ost (kan uteslutas för vegansk version)
  • Ketchup, senap eller din favoritdressing

Gör så här

  1. Lägg bönorna i en stor skål och mosa dem grovt med en gaffel eller använd en potatisstöt för att få en halvmosad konsistens.
  2. Tillsätt den rivna moroten, hackad lök, pressad vitlök, havregryn (eller ströbröd), ägg, soja, spiskummin, paprika, oregano, samt salt och peppar. Blanda noggrant tills du får en jämn smet.
  3. Dela upp blandningen i fyra lika stora delar och forma till biffar, cirka 1,5 cm tjocka.
  4. Hetta upp oljan i en stor stekpanna på medelhög värme.
  5. Stek burgarna i 4-5 minuter per sida, eller tills de är gyllenbruna och krispiga på utsidan.
  6. Dela hamburgerbröden och rosta dem lätt om du vill.
  7. Lägg en biff på varje bröd och toppa med sallad, tomatskivor, rödlök och eventuell ost. Lägg på ett lager av ketchup eller senap om så önskas.
  8. Servera de vegetariska burgarna direkt med valfria tillbehör som pommes frites, en sallad eller pickles.

Vinliv tipsar!

Lambrusco del Fondatore 2024

Alltid lika trevligt med en härligt pärlande Lambrusco.

Här hittar vi röda bär, syrligt, friskt, fräscht med lite örtiga inslag, blodapelsin, fin balans med en medellång eftersmak.

Perfekt till en carpaccio på kalv, olivolja och nyriven parmesan. Eller vegetarisk burgare!

Nr 91140 • 155 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.