Publicerat 7/3 - 2020

Episkt god hamburgare med egengjord majonnäs

Hamburgare och rött vin, en omåttligt populär kombination som når nya höjder. I synnerhet nu, när Vinliv experimenterat och tagit fram det kanske bästa, snabbaste, enklaste receptet. Och gjort egen majonnäs på det! Tar inte ens en halvtimme att göra. Men ska avnjutas i lugn och ro till ett stort glas rött vin.

Burgare med ost och egengjord majonnäs

Gör så här

Skiva löken i tunna ringar och stek den i en stekpanna på låg värme i rikligt med smör. Ta av löken när den är mjuk och fått lite färg.

Hyvla osten i tunna skivor. Skär gurkan i långa tunna skivor.

Forma fyra lika stora hamburgare, men pressa inte köttet för hårt. Platta till.

Stek på hög värme i två minuter per sida. Tryck till dem något när de steks. 

När det börjar bli färdiga, lägg på osten på respektive burgare.

Skär brödet, rosta det kort.

Lägg hamburgarna på brödet. Toppa med stekt lök och gurka. 

Klicka på majonnäsen på toppen. Lägg ihop burgarna. 

Servera till ett glas mustigt rött.

Ingredienser 4 personer

800 g nötfärs av högrev

flingsalt

svartpeppar

80 g manchegoost eller motsvarande

1 gul lök

1 rödlök

2 saltgurkor

smör

4 hamburgerbröd

Att göra majonnäs

Blanda ner äggula, senap och vitvinsvinäger i en bunke. 

Tillsätt matoljan långsamt i en tunn stråle. Viktigt att du vispar hela tiden, med handvisp eller elvisp.

Sluta vispa när den känns lagom klar.

Smaka av med citron och salt.

Ingredienser 4 personer

1 äggula

2 tsk senap

3 dl matolja

1 msk vitvinsvinäger

1 tsk citron

Salt

Vinliv tipsar!

Erbjudande från inkClub

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.