Publicerat 29/10 - 2019

Nio saker du absolut inte visste om prosecco

Herregud så mycket prosecco vi dricker i Sverige! Men visste du hur mycket? Kolla in nio fakta du bara måste känna till om Italiens mest kända bubbelvin.

1Det producerades 500 miljoner flaskor prosecco i Italien 2018.


2Druvan vinet är tillverkat på heter Glera, men tidigare kallades druvan faktiskt Prosecco.


3Endast en av fem flaskor prosecco konsumeras på hemmaplan. Resten går alltså på export.


4Veneto heter regionen där nästan all prosecco tillverkas. Det är också här man tillverkar amaronevinerna.


5Prosecco får faktiskt tillverkas även i regionen Friuli Venezia Giulia i nordöstra Italien.


6Bubbelvinet tillverkas enligt tankjäsningsmetoden, alltså att man låter vin ligga i stora ståltankar och så tillsätts jäst.


7I Sverige drack vi över 7 miljoner flaskor förra året. Samtidigt drack vi lite drygt 1 miljon flaskor champagne samma år.


8Det finns prosecco utan bubblor, alltså ett stilla vin. Det heter då Prosecco Tranquillo.


9Prosecco är basen i Bellini, en av världens mest kända drinkar.



Vinliv tipsar!

Casteloro Prosecco

Ett bubbligt vin från Italien med frisk ton och liten sötma, inslag av päron, lite stenfrukt och med medellång eftersmak. Det här vinet passar perfekt till pasta med tomatsås där sötman i vinet matchar tomatsåsens sötma och den salta smaken i musslorna gifter sig med vinets fräschör. En riktigt skön matchning.

Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 79342 85 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.