Nio saker du absolut inte visste om prosecco

Herregud så mycket prosecco vi dricker i Sverige! Men visste du hur mycket? Kolla in nio fakta du bara måste känna till om Italiens mest kända bubbelvin.

1Det producerades 630 miljoner flaskor prosecco i Italien 2021.


2Druvan vinet är tillverkat på heter Glera, men tidigare kallades druvan faktiskt Prosecco.


3Endast en av fem flaskor prosecco konsumeras på hemmaplan. Resten går alltså på export.


4Veneto heter regionen där nästan all prosecco tillverkas. Det är också här man tillverkar amaronevinerna.


5Prosecco får faktiskt tillverkas även i regionen Friuli Venezia Giulia i nordöstra Italien.


6Bubbelvinet tillverkas enligt tankjäsningsmetoden, alltså att man låter vin ligga i stora ståltankar och så tillsätts jäst.


Sedan 2020 är det tillåtet att tillverka prosecco rosé. men vinet får bara säljas på exportmarknaden. Förra året tillverkades det över 70 miljoner prosecco rosé.


8Det finns prosecco utan bubblor, alltså ett stilla vin. Det heter då Prosecco Tranquillo.


9Prosecco är basen i Bellini, en av världens mest kända drinkar.



Vinliv tipsar!

Casteloro Prosecco

Ett bubbligt vin från Italien med frisk ton och liten sötma, inslag av päron, lite stenfrukt och med medellång eftersmak. Det här vinet passar perfekt till pasta med tomatsås där sötman i vinet matchar tomatsåsens sötma och den salta smaken i musslorna gifter sig med vinets fräschör. En riktigt skön matchning.

Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 79342 79 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.