Publicerat 24/6 - 2020

Sju saker du behöver veta om cava

Cava är cava, inte champagne. Den enda likheten är bubblorna, inget annat. Vinliv ger sju ledtrådar till vad cava är – egentligen.

  1. Cava betyder källare på både spanska och katalanska, viktigt när man skulle komma överens om begreppet för bubbelvinet.
  2. Cava är pruducerat på en andra jäsning på flaska, en så kallad traditionell metod, och samma metod som används i Champagne.
  3. De tre viktigaste druvorna för tillverkning av cavan är de gröna Xarel.lo, Macabeo som kallas Viura i Rioja, och Parellada.
  4. Cava tillverkas till 95 procent i Katalonien, strax södväst om storstaden Barcelona, där cavas huvudstad heter Sant Sadurní d’Anoia.
  5. Cava får faktiskt tillverkas i flera regioner runt om i Spanien, bland annat Valencia, Rioja, Navarra och Extremadura.
  6. Till sin cava får vinhusen också använda sig av de gröna druvorna Subirat Parent som är samma druva som Malvasía och Chardonnay.
  7. De blå, lokala druvsorterna Trepat, Garnacha, Monastrell och kultdruvan Pinot Noir används nästan bara till rosécava.
Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.