Sju saker du behöver veta om cava

Cava är cava, inte champagne. Den enda likheten är bubblorna, inget annat. Vinliv ger sju ledtrådar till vad cava är – egentligen.

  1. Cava betyder källare på både spanska och katalanska, viktigt när man skulle komma överens om begreppet för bubbelvinet.
  2. Cava är pruducerat på en andra jäsning på flaska, en så kallad traditionell metod, och samma metod som används i Champagne.
  3. De tre viktigaste druvorna för tillverkning av cavan är de gröna Xarel.lo, Macabeo som kallas Viura i Rioja, och Parellada.
  4. Cava tillverkas till 95 procent i Katalonien, strax södväst om storstaden Barcelona, där cavas huvudstad heter Sant Sadurní d’Anoia.
  5. Cava får faktiskt tillverkas i flera regioner runt om i Spanien, bland annat Valencia, Rioja, Navarra och Extremadura.
  6. Till sin cava får vinhusen också använda sig av de gröna druvorna Subirat Parent som är samma druva som Malvasía och Chardonnay.
  7. De blå, lokala druvsorterna Trepat, Garnacha, Monastrell och kultdruvan Pinot Noir används nästan bara till rosécava.

Vinliv tipsar!

El Mar Cava Rosé Brut

Härligt spanskt bubbel tillverkat på en andra jäsning på flaska på de lokala druvorna Trepat, Monastrell och Garnacha.

Friskt, torrt, mycket balanserat med inslag av röda bär, hallon, frysta smultron, liten brödig ton, röda vinbär och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif eller till spanskt småtugg, tapas på tonfisk, skaldjur, hårdostar och lite chorizo.

nr 50082 • 69 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.