Spanskt bubbel gör succé på Systembolaget

Det verkar inte finnas någon gräns för den spanska bubbelsuccén. På bolaget slås rekord efter rekord och bubbelvinerna är nu de mest populära i Sverige. Även internationellt ser vi hur succén formar sig. Och förklaringen är ganska enkel.

Spanskt bubbel har gjort en imponerande resa från att vara en lokal specialitet till att bli en internationellt erkänd och älskad dryck. Med rötter djupt förankrade i en spännande spansk tradition och sitt växande globala inflytande, har bubblet blivit en succé på den internationella marknaden. Men vad ligger bakom denna framgång?

Det finns naturligtvis en rad förklaringar. Tradition är en, cavas avtryck på den internationella vinscenen en annan, den relativt nyinstiftade kvalitetsklassificeringen Corpinnat ytterligare en förklaring. Och så har hela den spanska vinindustrin på senaste åren gått från klarhet till klarhet. Det ger ringar på vattnet.

Mest kända mousserande vinet

Cava är Spaniens och ett av världens mest kända mousserande vin och tillverkas främst i regionen Katalonien, med hjärtat i Penedès. Det skapades på 1870-talet, inspirerat av den franska champagnemetoden, där vinet genomgår en andra jäsning på flaska för att utveckla sina fina bubblor.

Men till skillnad från champagne, som oftast tillverkas av druvsorterna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, använder cava traditionellt spanska druvor som Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Detta ger vinet en unik smakprofil med inslag av citrus, äpple och mandel.

Ökad popularitet i hela världen

Under de senaste decennierna har cava upplevt en explosion i popularitet, inte bara i Europa, utan även i Amerika och Asien. En av anledningarna till denna framgång är dess höga kvalitet till ett överkomligt pris, vilket gör cava till ett attraktivt alternativ till den dyrare champagnen.

Spanska producenter har också blivit skickliga på att marknadsföra cava som ett festligt men samtidigt vardagligt vin, som passar både till stora firanden och till avslappnade middagar.

Kvalitetsanspråk med nytt fokus

Även om cava dominerar den spanska bubbelmarknaden, finns det andra mousserande viner som också har gjort sitt avtryck internationellt. Ett exempel är Corpinnat, en relativt ny beteckning som fokuserar på högkvalitativa mousserande viner från Penedès-regionen.

Dessa viner är ofta ekologiska och tillverkas med ett ännu starkare fokus på terroir och traditionella metoder.

Nu kommer nästa supersuccé

Men den riktigt stora succén på den svenska marknaden handlar faktiskt om andra viner är de mer namnkunniga cava och corpinnat. Nu är det ett vin som inte är tillverkat på den traditionella (läs dyra) metoden.

Nu jäses vinet på tank i stora ståltankar. Detta för att få ner jäsningstiden men framför allt för att få ner kostnaden. Vinerna får fortfarande en omisskännlig spansk karaktär, men eftersom man dragit ner rejält på produktionskostnaden, kostar vinerna därefter: fynd efter fynd lanseras.

Så genom att bibehålla kvalitet, ursprungs- och druvkaraktär men samtidigt få ner priserna, har man en veritabel succé. Som vi bara sett början på.

Vinliv tipsar!

Encanto

Nr 73602 • 79:-

Nytt spännande bubbel från mycket framgångsrika Spanien, i synnerhet när det kommer till just bubbel. Piggt bubbelvin med mjuka bubblor, balanserande fräschör med inslag av både gröna och gulla äpplen, päron och en släng av tropisk frukt.

Perfekt som välkomstskål eller ännu hellre till lite gott småplock.

TILL VINET

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.