Det sker just nu stora förändringar i den spanska bubbelvinsindustrin. Cava från nordöstra delen har ju länge dominerat scenen, men nu får vinet konkurrens. Och det kommer från oväntat håll.
Vi dricker mer bubbelvin än någonsin. Och vi kan mer, har lärt oss om metoder, bästa druvorna, kanske till och med om jordmånen som ska vara den optimala för vissa druvsorter. Och så är vi intresserade av bubbel från hela världen, inte bara Champagne.
Britterna har ju det senaste decenniet gjort vad de kunnat för att skapa ett kreativt kaos på den internationella bubbelvinsscenen. Det kommer spännande varianter från både Sydamerika, Portugal, Tasmanien och sekt från både Tyskland och Österrike tar position.
Rikstäckande bubbel
På den spanska vinkartan har cava länge dominerat. I synnerhet vinerna som kommer från nordöstra delen av Spanien, i regionen Katalonien även om just vinerna under klassificeringen cava får tillverkas på flera håll i landet. Sedan några år har myndigheterna jobbat med en mer specifik ursprungsindelning och så småningom kommer vi kanske att förstå mer om ursprunget än de stora penseldragen: att det är tillverkat i Rioja, Katalonien, Valencia eller Extremadura.
Samtidigt har cavanäringen genomlidit och överlevt flera kriser. Först lämnade några tongivande producenter samarbetet och skapade klassen Clàssic Penedès. Men den stora utmaningen kom när några av de starkaste producenterna, som Recaredo och Gramona, helt sonika klev av och skapade det som kom att kallas Corpinnat. Lite mer uppnäst, men strängare regler, ekologiskt fokus och en uttalad ambition om att göra bästa bubbelvinerna i Spanien.
Tydlig segmentering
Diskussionerna pågick länge innan steget togs och flera pratade om en tydlig segmentering. Cava införde snabbt beteckningen Cava de paraje, ett slags vingårdsbetecknad cava som skulle ta upp kampen med bästa mousserande vinerna runt om i landet. Och det har landat hyfsat väl. Det stora problemet är egentligen att cava är sin egen största konkurrent. Varför köpa en cava för 600 kronor när det går att hitta drickbara diton för en sjättedel av beloppet? En utmaning visserligen alla vinområden står inför.
Segmenteringen skulle då leda till, säger bedömare, att det finns en enklare cava och en exklusiv. Och mindre och mindre däremellan. Det fördes ett tag icke officiella diskussioner bland vinproducenter att slopa metoden cava tillvkeras på, den dyra traditionella metoden, till förmån för den billigare tankjäsningsmetoden. När det kom till den enklare varianten, vill säga. Men många producenter är mycket tydliga med att en cava ska vara tillverkat på en andra jäsning på flaska. Kosta vad det kosta vill, även om det inte alla gånger märks i kvaliteten på vinet.
Tankjäsningsmetoden
Så vad händer? Jo, nu dyker det upp spanskt bubbel i parti och minut från delar av Spanien som är tillverkade på tankjäsningsmetoden, där man alltså låter enorma volymer jäsa i tank istället för flaska. Man kan diskutera om kvaliteten är densamma, men också om konsumenten överhuvudtaget bryr sig om vilken metod vinet är tillverkat på. Man kan även se det som att cava håller på att förlora ensamrätten på att producera enkelt bubbelvin som säljs runt om i världen till nöjda konsumenter.
Fulbubbel? Verkligen inte, men visst, enkelt är det. Vore orimligt annars. Men Cava som organisation kan inte ta upp konkurrensen med dessa viner när det kommer till slutpris. Metoden, en andra jäsning på flaska, är för dyr.
Överhängande risk
Så vad göra? Mycket är upp till konsumenten, hur vi möter detta. Att köpa ett vin bara för att det är tillverkat på en dyrare metod låter sig inte göras. Och att DO Cava skulle tillåta att producenterna får producera bubbelvin på tankjäsning är knappas troligt. Det som återstår är att satsa än mer på kvalitet. Och hålla tummarna att konsumenterna inte släpper taget om bubblet. Risken är överhängande. Vi såg ju också vad som hände när proseccon, som är tillverkat på tankjäsningsmetoden, inledde sitt segertåg världen över. Intresset och konsumtionen av cava sjönk som en sten till Medelhavets botten.
Är vi där igen?
Vinliv tipsar!
El Mar Sparkling Brut
Spännande spanskt bubbelvin på tankjäsningsmetoden på de tre klassiska cava-druvorna Parellada, Xarel-lo och Macabeo i viss usprungspräglad stil. Här hittar vi inslag av både mogen citron, gröna äpplen, persika, passionsfrukt och päron i fint balanserad och konsumentvänlig stil. Synnerligen prisvärt.
Perfekt som aperitif eller till pintxos på grönsaker och fisk.