Hur provar man champagne – egentligen?

Rätt glas, rätt temperatur och olika typer av champagne. Svårare än så behöver det inte vara när det nalkas champagneprovning. Vinliv ger de bästa tipsen.

Får många år sedan fick jag höra att man inte skulle snurra på glaset när champagne skulle provas. Risken var att man snurrade bort bubblorna.

Suck!

Idag vet vi bättre. En flaska innehåller närmare 50 miljoner bubblor, så det skulle ta några timmar att snurra bort dessa. Jo! 

Det ska snurras! Ordentligt, för att frigöra aromer och täcka insidan av glaset med vin för att förstärka doften ytterligare.

Då gäller samtidigt att ha bra glas. Och det bästa glaset för champagne, oavsett om man provar eller dricker, är klassiska vitvinsglas. (Se https://vinliv.se/basta-glaset-till-bubbelvin/)

Se till att vinet är väl kylt. Ta ut det ur kylskåpet en kvart innan det ska provas. Ha fyra olika viner. Papper och penna i närheten (anteckna) och prova helst blint, det blir roligare så.

Börja med att bedöma utseendet, sedan doften (snurra på glaset), därefter smaken för att sedan sammanfatta vad man ska ha bubblet till. Kanske som aperitif, kanske till ostron eller till carpaccio på kalv. Var kreativ. Hör finns ju inga gränser. 

Det blir roligare så.

Tips på tre olika provningar

  1. Fyra standarchampagner från olika hus i ungefär samma prisklass, prova dessa för att se hur de skiljer sig, vad som kan uppfattas som hustypiskt.
  2. Fyra viner från samma hus, en standard, en Blanc de blancs, en årgångschampagne och husets prestigdito. Vilket vin gillar du bäst?
  3. Jämför champagne med annat bubbel genom att ta en standardchampagne och tre viner för motsvarande pris, ett bubbel från England, en cava och en Franciacorta. Är champagnen verkligen överlägsen?

Vinliv rekommenderar

Champagne de Castelnau Reserve Brut, Nr 76191, 329 kr (ordervara)

Fin balans i doft, inslag av gröna äpplen, en lite brödig ton, rostad med tropisk frukt som anas.

Friktig i smak, frisk med markerad ton av gröna äpplen, vit persika, citrus i balanserad, konsumentvänlig stil.

Passar perfekt som aperitif eller till lyxig sallad på hummer och avokado med citrussyrlig sås.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.