fbpx

Hur provar man champagne – egentligen?

Rätt glas, rätt temperatur och olika typer av champagne. Svårare än så behöver det inte vara när det nalkas champagneprovning. Vinliv ger de bästa tipsen.

Får många år sedan fick jag höra att man inte skulle snurra på glaset när champagne skulle provas. Risken var att man snurrade bort bubblorna.

Suck!

Idag vet vi bättre. En flaska innehåller närmare 50 miljoner bubblor, så det skulle ta några timmar att snurra bort dessa. Jo!

Det ska snurras! Ordentligt, för att frigöra aromer och täcka insidan av glaset med vin för att förstärka doften ytterligare.

Då gäller samtidigt att ha bra glas. Och det bästa glaset för champagne, oavsett om man provar eller dricker, är klassiska vitvinsglas. (Se vår guide till vilket glas som lämpar sig till vad här).

Se till att vinet är väl kylt. Ta ut det ur kylskåpet en kvart innan det ska provas. Ha fyra olika viner. Papper och penna i närheten (anteckna) och prova helst blint, det blir roligare så.

Börja med att bedöma utseendet, sedan doften (snurra på glaset), därefter smaken för att sedan sammanfatta vad man ska ha bubblet till. Kanske som aperitif, kanske till ostron eller till carpaccio på kalv. Var kreativ. Här finns ju inga gränser.

Det blir roligare så.

Fin balans i doft, inslag av gröna äpplen, en lite brödig ton, rostad med tropisk frukt som anas.

Fruktig i smak, frisk med markerad ton av gröna äpplen, vit persika, citrus i balanserad, konsumentvänlig stil.

Passar perfekt som aperitif eller till lyxig sallad på hummer och avokado med citrussyrlig sås.