Publicerat 28/11 - 2019

Bästa tre snittarna till lyxig champagne

Allt vin smakar bättre med mat. Allt! Champagne är inget undantag. Tvärtom. Här har vi mycket att vinna när vi matchar mat med det komplexa bubbelvinet. Och vad är bättre om inte snittar? Här har du dem, tre lyxigt enkla varianter! Som inte tar mer än en kvart att slänga ihop. Tre snittar som också går att servera som förrätt. Bon appétit!

Baconinlindad halloumi

Ingredienser fyra personer

1 pkt halloumi, ca 250 g
1 pkt bacon, ca 140 g
1 msk smör

Gör så här

  1. Dela halloumin i åtta jämnstora bitar.
  2. Linda bacon runt varje ostbit och stek i smör tills baconet blivit knaprigt.
  3. Servera à la minute

Överraskande välsmakande kombination där baconets animaliska järntoner gifter sig med champagnens minerala karaktär och där smörigheten möter vinets smöriga toner.

Laxtartar på surdegsbröd

Ingredienser fyra personer

100 g Salmalax
1 msk srirachamajonnäs
1 krm svartpeppar
1 tsk soya
8 skivor surdegsbaguette
1 msk finhackad koriander

Gör så här

  • Grovhacka laxen. Blanda med majonnäs, soya och peppar. Smaka av med flingsalt.
  • Lägg sedan på brödskivorna.
  • Toppa med finhackad koriander.
  • Servera aningen svalt.

Sältan i tartaren möter upp den saltminerala tonen i vinet utomordentligt, dessutom hittar vi en brödighet i champagnen som samspelar väl med surdegsskivorna.

Honungsmelon & serranoskinka

Ingredienser fyra personer

500 g melon, ca 1/2 honungs- eller galiamelon
80 g serranoskinka
tandpetare

Gör så här

  1. Dela melonen på hälften, skär bort skal. Tärna fruktköttet från ena halvan i jämnstora kvadrater.
  2. Ta en bit skinka och snurra ihop, fäst sedan med tandpetare på varje melonbit.
  3. Lägg upp på fint fat.

En härlig matchning där skinkans lite feta, nötiga smak harmonierar med mognadstonen i champagnen och melonens sötma med vinets tropiska frukttoner.

Vinliv tipsar!

Palmer & Co Vintage Brut 2013

”En utav av de absolut mest prisvärda årgångschampagnerna på Systembolaget. Ett vin att dricka idag eller lagra upp till femton år. Köpläge!

Vinet har eleganta bubblor, markerad fruktighet med inslag av gula äpplen, tropiska toner, nougat och en liten brödighet. Ett perfekt balanserat vin som bör serveras kring 8-10 grader.

Det här vinet dricker jag gärna som aperitif till lyxiga snittar på Skagenröra och löjrom eller en pintxo på laxtartar. Är det fest så är det.”
Johan Franco Cereceda, chefredaktör Vinliv

Nr 7867 •  379 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.