Pizza är en maträtt med förmåga att lysa upp vintermörkret, men ibland vill man ha något annat än den vanliga Margheritan från pizzerian runt hörnet. Pizza Napolitana och Pizza med kronärtskockshjärtan är hyfsat enkla att göra och dessutom oförskämt goda – speciellt om du serverar dina skapelser med ditt bästa rödvin.
Pizza Napolitana – det här behöver du:
Deg
- 4 dl vetemjöl
- 25 g jäst
- 1,5 dl vatten
- 0,5 tsk salt
- 2 msk olivolja
Fyllning
- 9 tomater
- 9 ansjovisfiléer
- 3 tsk oregano
- 12 svarta urkärnade oliver
- 175 g mozzarella
- Salt
- Peppar
- Olivolja till penslingen
Så här gör du:
- Lös upp jästen i ljummet vatten och tillsätt sedan olja och salt.
- Arbeta in mjölet så du får en blank och smidig deg.
- Ställ degen att jäsa övertäckt med en duk (ca 2 timmar).
- Skålla och flå dina tomater.
- Skiva osten mycket tunt.
- Sätt på ugnen (ca 225 grader).
- Kavla ut degen till en avlång platta. Den ska vara 0,5 cm tjock.
- Lägg din pizza på ett bakpapper på plåt.
- Skapa en upphöjd kant runt plattan.
- Pensla med olivoljan.
- Dela tomaterna och lägg dem sedan på degen.
- Krydda med salt, peppar och oregano.
- Lägg på ansjovisfiléerna.
- Fördela oliverna över ytan.
- Lägg på ostskivorna.
- Stänk över lite olivolja.
- Grädda din pizza i 25 minuter i ugnens mitt (ca 225 grader).
Pizza med kronärtskockshjärtan – det här behöver du:
Deg
Samma ingredienser som till pizzan ovan.
Fyllning
- 1 burk konserverade kronärtskockshjärtan
- 10 tomater
- 3 tsk färsk, hackad basilika
- 200 g kokt skinka (eller valfritt vegetariskt alternativ)
- 200 g helfet danbo
- Olivolja till penslingen
Så här gör du:
- Lös upp jästen i ljummet vatten.
- Tillsätt olja och salt.
- Arbeta in mjölet till en blank och smidig deg.
- Ställ degen att jäsa under duk i ca 2 timmar.
- Skölj tomaterna. Ta bort stjälkfästet och dela dem.
- Skär tomaterna i skivor.
- Skär skinkan i pyttesmå tärningar.
- Låt kronärtskockshjärtana rinna av ordentligt.
- Kavla ut degen till en avlång platta på ett mjölat bakbord. Den ska vara 0,5 cm tjock.
- Lägg plattan på ett bakpapper på plåt.
- Låt degen få en upphöjd kant.
- Pensla med olivolja.
- Lägg på de skivade tomaterna.
- Strö över skinktärningarna.
- Lägg på dina kronärtskockshjärtan.
- Strö över basilikan.
- Lägg ostskivor över pizzan.
- Grädda pizzan i 25 minuter i ugnens mitt (ca 200 grader).
- Servera den varm.
Vinliv tipsar!

Gran Bodega
4,5 liter fruktigt vin på 100 procent Tempranillo, Spaniens ikoniska druva. Här hittar vi frukt, vanilj, liten örtig karaktär, röda bär som jordgubbar och vinbär och en medellång eftersmak.