Bästa carbonaran med fetaost – och godaste vinet

Testa att göra den här klassikern med en twist – carbonara med fetaost. Den krämiga fetaosten kompletterar rätten och gör den lite fräschare. Vill du ha en extra fräschör, testa att pressa lite citron över pastan när rätten är färdig. 

Det bästa med den här carbonaran är att den går väldigt snabbt. Och att den är underbart god – förstås. Tillagningstiden är bara en kvart och du får en mättande pastarätt som är både barnens och de vuxnas favorit. Lyxig både som fredagsmiddag och helglunch! Och till ett glas rött vin… ännu godare (men bara för de vuxna).

Ingredienser (4 portioner)

  • 100 g bacon
  • 200 g fetaost
  • 50 g smör
  • 50 ml olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 130 g äggula
  • 500 g spaghetti
  • 1 färsk chili, urkärnad och hackad
  • Svartpeppar, malen
  • Parmesan till servering

Gör så här: 

1. Värm upp olivolja och smör i en stekpanna på spisen. Skär bacon i små bitar och stek dem bruna. 

2. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Lägg i stekpannan med den röda chilin och stek tills löken blir genomskinlig. Stäng av plattan. 

3. Koka pastan enligt instruktionen på förpackningen i en tjockbottnad kastrull. 

4. Häll av vattnet och spara 1 dl till senare. Lägg tillbaka pastan i kastrullen. 

5. Smula fetaosten i en skål och blanda med äggulorna. Blanda den med spaghetti, bacon, chili, lök och vitlök. 

6. Krydda med svartpeppar och blanda med 1 dl av pastavattnet för att få till en krämig konsistens. Servera direkt. 

7. Servera ett glas rött vin i stor kupa.


Vinliv tipsar!

Ecoltura Spago

Rött, soldränkt vin från Apulien i södra Italien på de lokala druvsorterna i hållbart box-format. Perfekt till bästa pastan!

Mustigt, solvarmt rött vin med kryddiga toner, smakintensivt, medelfylligt med både mocka och kakao, mjuk strävhet som ger vinet en fin balans.

Det här vinet dricker jag gärna till en smakintensiv pastarätt, gärna med grillad aubergine och soltorkade tomater eller till en vegetarisk gryta med massor av örter.

Nr. 50386 • 259 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.