Testa att göra den här klassikern med en twist – carbonara med fetaost. Den krämiga fetaosten kompletterar rätten och gör den lite fräschare. Vill du ha en extra fräschör, testa att pressa lite citron över pastan när rätten är färdig.
Det bästa med den här carbonaran är att den går väldigt snabbt. Och att den är underbart god – förstås. Tillagningstiden är bara en kvart och du får en mättande pastarätt som är både barnens och de vuxnas favorit. Lyxig både som fredagsmiddag och helglunch! Och till ett glas vin… ännu godare (men bara för de vuxna).
Ingredienser (4 portioner)
- 100 g bacon
- 200 g fetaost
- 50 g smör
- 50 ml olivolja
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 130 g äggula
- 500 g spaghetti
- 1 färsk chili, urkärnad och hackad
- Svartpeppar, malen
- Parmesan till servering
Gör så här:
1. Värm upp olivolja och smör i en stekpanna på spisen. Skär bacon i små bitar och stek dem bruna.
2. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Lägg i stekpannan med den röda chilin och stek tills löken blir genomskinlig. Stäng av plattan.
3. Koka pastan enligt instruktionen på förpackningen i en tjockbottnad kastrull.
4. Häll av vattnet och spara 1 dl till senare. Lägg tillbaka pastan i kastrullen.
5. Smula fetaosten i en skål och blanda med äggulorna. Blanda den med spaghetti, bacon, chili, lök och vitlök.
6. Krydda med svartpeppar och blanda med 1 dl av pastavattnet för att få till en krämig konsistens. Servera direkt.
7. Servera med ett gott glas vin.
Vinliv tipsar!

In the MOOD for Rosé, 2024
Balanserat, drickvänligt rosévin från Sydafrika. Här hittar vi både rödbäriga toner, fräschör, inslag av blodapelsin, clementin, granatäpple och en släng av torkade kryddor i mild stil.
Perfekt som det är eller till en pasta carbonara.