Nya Zeeland gör stordåd med Chardonnay

Nya Zeeland har länge profilerat sig som producentland av viner på Sauvignon Blanc. Och sedan Pinot Noir. Men nu kommer ännu en del i framgångssagan. Och den stavas Chardonnay. En bättre fortsättning kan man knappast önska.

Det är ett fantastiskt land jag anländer till. Flygresan har visserligen närmast tagit knäcken på mig, men väl fram kommer allt vad jetlag av sig. Det är enastående vackert och redan efter bara några timmar på andra sidan jorden, känner man sig hemma.

För så är Nya Zeeland, en slags blandning mellan Skandinavien och Medelhavet, både när det kommer till mat, vin, miljö och kultur. Man känner sig hemma, välkommen och det stora äventyret kan börja.

Självaste definitionen på druvan

Nya Zeeland har i vinsammanhang profilerat sig som mästerliga på att tillverka viner på en druva: Sauvignon Blanc. De första plantorna sattes i början på 1970-talet och snabbt insåg man att den gjorde underverk, så pass att landet kom att definiera hur ett vin på druvan smakade och doftade. Och då hade den ändå odlats i över 1000 år i Loiredalen i Frankrike.

Vinerna som något decennium senare gjorde succé på den internationella arenan doftade och smakade massor av krusbär, rabarber, fläder och svartvinbärsbuske. Massor. Som i enormt. Det blev, upptäckte vi senare, ganska enahanda.

Det andra jätteprojektet

Men Nya Zeeland fortsatte sin unga vinutveckling och började med projektet Pinot Noir. Den forna Bourgognedruvan vårdades ömt och resultatet lät inte vänta på sig.  Återigen succé och nu hade landet en vitvins-och en rödvinsfavorit. 

Det skulle emellertid komma mer. På min odyssé som tog sin start i Auckland på Nordön och sakta letade sig ner till södra Sydön under tre veckor upptäckta jag till min stora förtjusning att nu verkade fokus ligga på en annan druva: Chardonnay.

Åh nej, ännu fler viner på…

Åh nej… tänker säkert många. Ytterligare vin på den gröna druvan som är den mest odlade i hela världen. Behövs verkligen fler viner på denna druva? 

Men som jag alltid säger: Prova först, prata sedan.

Från norr till söder slogs jag av hur fantastiska vinerna var. Och i egen stil. Här hittar vi nämligen massor av härlig fräschör, citrus, gröna äpplen, aningen smör, kanske lite fat, men kristallklart till sin karaktär. Inte övermättat på ek där vaniljsöta toner eller bränt smör dominerar. 

Storheten i Nya Zeelands vision

Och det är precis detta som är storheten i Nya Zeelands vinnäring: att hitta sin egen stil, att ta till vara på de yttre förutsättningarna och dra åt produktionen så det blir unikt. Gott och unikt. Terroir, absolut, vision, definitivt, egensinne, varje dag i veckan.

Om man ska göra det enkelt för sig kan man säga att Chardonnayvinerna är ett mellanting mellan de ibland lite överdrivna vinerna från Nya världen till de ståligt krispiga i Gamla världen.

Men samtidigt: de är bra mycket mer än så.


Vinliv tipsar!

River Delta Chardonnay 2019

Bästa kombinationen, fransk toppdruva i ett av världens bästa vinländer…

Vinet har en mycket fin balans, lite inslag av både fläder och rabarber, men sedan kommer de tropiska tonerna, smör, nöt, gula äpplen, litet kryddigt inslag och en härlig eftersmak med intensiv fruktighet. 

Det här vinet dricker jag gärna till en ugnsbakad havsabborre som serveras med rostade rotfrukter och en krämig, örtig och syrlig citrusbaserad sås. Servera vinet i större kupor och gärna 6 – 8 grader.

Johan Franco Cereceda

nr 50611 • 109 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.