Publicerat 13/8 - 2020

Ställ inte in grillen!

Ånej, grillen får stå kvar några veckor till. Nu börjar det ju bli riktigt intressant med alla skaldjur som åter finns i delikatessen.

Sommaren 2020 har ju varit en av de märkligaste. Samtidigt har vi aldrig grillat som förr. Men än är det inte dags att ställa in sommarens favoritpryl.

Den stora frågan är, som vanligt: Vilket vin till vilken mat?

Visst gäller den gamla kulinariska jantelagen fortfarande. Rött till kött, vitt till fisk och rosé till allt annat.

Men man kan skrapa lite på det. Det går att hitta intressant, fräscht vitt vin till både kalv och fågel. Och att prova ett svalt rött vin på Pinot Noir till grillad fisk kan vara riktigt gott där rödvinets fräschör och bäriga egenskaper matchar grillytan på fisken.

Med bra tillbehör som rostade grönsaker blir det dessutom ännu lite godare.

Rosé hamnar ofta lite i skymundan i gastronomiska sammanhang. Nu får det verkligen vara slut på det, inte minst med tanke på alla härliga rosa viner som finns på bolaget. Det är ju hur häftigt som helst med ett svalt, mineralrikt rosa vin till grillad bläckfisk eller ett kraftigare rosévin till grillat lamm.

Till vegetariskt är rosévin riktigt bra. Grilla zucchini och servera med tzatziki och servera ett glas enklare rosévin till. Vem gillar inte det?

Åter kan man se till att matchningen blir ännu lite bättre med tillbehör, såser, röror, kryddat bröd.

Det enda som begränsar är fantasin.

Vinliv tipsar!

Vitt vin: Morador Chardonnay 2018

nr 6017 • 89 kr

Perfekt till grillad majskyckling som serveras med en fräsch sallad, gärna med lite grillad halloumi i.

Servera vinet kylskåpskallt.

Rosé: Côté Mas Organic Rosé 2018

nr 2282 • 89 kr

Perfekt till grillad bläckfisk som serveras med sötaktigt potatismos. Servera med några droppar citron på firren.

Servera vinet kylskåpskallt.

Rött vin: Saint Clair Origin Pinot Noir 2018

nr 16016 • 109 kr

Perfekt till grillad torsk som serveras med grillad röd paprika och lök. Och bit bondbröd, som vänts på grillen.

Servera vinet något svalt, ca 16 grader.

Filmtajm!

Kolla in hur en av Sveriges bästa kockar grillar!

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.