Ställ inte in grillen!

Ånej, grillen får stå kvar några veckor till. Nu börjar det ju bli riktigt intressant med alla skaldjur som åter finns i delikatessen.

Sommaren 2022 har ju varit en av de märkligaste, präglat av passkaos, kökaos, flygkaos. Samtidigt har vi aldrig grillat som förr. Men än är det inte dags att ställa in sommarens favoritpryl.

Den stora frågan är, som vanligt: Vilket vin till vilken mat?

Visst gäller den gamla kulinariska jantelagen fortfarande. Rött till kött, vitt till fisk och rosé till allt annat.

Men man kan skrapa lite på det. Det går att hitta intressant, fräscht vitt vin till både kalv och fågel. Och att prova ett svalt rött vin på Pinot Noir till grillad fisk kan vara riktigt gott där rödvinets fräschör och bäriga egenskaper matchar grillytan på fisken.

Med bra tillbehör som rostade grönsaker blir det dessutom ännu lite godare.

Rosé hamnar ofta lite i skymundan i gastronomiska sammanhang. Nu får det verkligen vara slut på det, inte minst med tanke på alla härliga rosa viner som finns på bolaget. Det är ju hur häftigt som helst med ett svalt, mineralrikt rosa vin till grillad bläckfisk eller ett kraftigare rosévin till grillat lamm.

Till vegetariskt är rosévin riktigt bra. Grilla zucchini och servera med tzatziki och servera ett glas enklare rosévin till. Vem gillar inte det?

Åter kan man se till att matchningen blir ännu lite bättre med tillbehör, såser, röror, kryddat bröd.

Det enda som begränsar är fantasin.

Filmtajm!

Kolla in hur en av Sveriges bästa kockar grillar!

Vinliv tipsar!

Mehrlein Pinot Noir Rosé, 2021, Nr 6031, 99 kr

Riktigt angenämt rosévin från Rheingau i Tyskland. Här hittar vi massor av rödbärig karaktär, jordgubbar, röda vinbär, smultron men även tropiska toner som vattenmelon, blodapelsin och physalis. Riktigt spännande vin att testa till grillade skaldjur.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.