Publicerat 16/2 - 2020

Svenskarnas favoritvin kommer från Veneto

I Sverige är det italienskt vin som gäller. Piemonte må vara den trendigaste vinregionen, men svenska folket väljer hellre vin från en annan region, nämligen Veneto.

60 miljoner liter italienskt vin såldes på Systembolaget förra året. Det gör landet till svenska vindrickares absoluta favorit med en marknadsandel på nästan 30 procent. 

Tvåan Frankrike har inte ens hälften av försäljningen jämfört med italienskt vin. Något som pekar på den totala dominansen Italien nu har i Sverige. Och har så haft i flera år. Att vi gillar italienskt vin är liksom ett understatement.

Det är något visst med livsstilen i Italien som attraherar och som vi gärna vill bli del av. Vi ser ju bilder framför oss, uppdukade långbord på en charmig innegård, barn som springer omkring och de vuxna som sitter och äter världens godaste pasta och dricker vin. Mitt på ljusa dagen. 

Så vill vi ju också ha det!

Storsäljarna är rött vin från södra delen av landet, liksom trendiga Piemonte med Barolo och Langhe i spetsen.

Men fortfarande lockar vinerna från Veneto den svenska vinkonsumenten. Amarone och prosecco har ju satt trenden, och bakom dessa storsäljare hittar vi spännande viner som Bardolino, Soave, och Ripasso. Med både djup och volym.

Det intressanta idag är att vi börjar upptäcka Italien för landets vita viner. Att dessa inte bara har en unik karaktär, utan att de också är riktigt intressanta att sätta mat till. Tänk bara på en mustig pasta med skaldjur och ett vitt, svalt italienskt vin till det. 

Succé alla dagar i veckan.

Buon appetito!

Vinliv tipsar!

Bolla Valpolicella Organic

“Härligt smakrikt italienskt vin som både är veganvänligt och eko från regionen Veneto i norra Italien, svenskarnas favoritområde. 

Ett rött välbalanserat vin med inslag av mörk frukt, röda bär, körsbär, fat, lite vaniljtoner i smakintensiv stil och medellång eftersmak.

Det här vinet dricker jag mycket gärna till en mustig pasta med köttfärssås eller skogschampinjoner och lite hyvlad tryffel eller till en hemmagjord pizza med svamp, vitlök och mozzarella.”

Johan Franco Cereceda

Nr 72991 • 109 kr


Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.