Svenskarnas favoritvin kommer från Veneto

I Sverige är det italienskt vin som gäller. Piemonte må vara den trendigaste vinregionen, men svenska folket väljer hellre vin från en annan region, nämligen Veneto.

60 miljoner liter italienskt vin såldes på Systembolaget 2020. Det gör landet till svenska vindrickares absoluta favorit med en marknadsandel på nästan 30 procent. 

Tvåan Frankrike har ungefär hälften av försäljningen jämfört med italienskt vin. Något som pekar på den totala dominansen Italien nu har i Sverige. Och har så haft i flera år. Att vi gillar italienskt vin är liksom ett understatement.

Livsstilen i Italien

Det är något visst med livsstilen i Italien som attraherar och som vi gärna vill bli del av. Vi ser ju bilder framför oss, uppdukade långbord på en charmig innegård, barn som springer omkring och de vuxna som sitter och äter världens godaste pasta och dricker vin. Mitt på ljusa dagen. 

Så vill vi ju också ha det!

Storsäljarna är rött vin från södra delen av landet, liksom trendiga Piemonte med Barolo och Langhe i spetsen.

Viner med djup och charm

Men fortfarande lockar vinerna från Veneto den svenska vinkonsumenten. Amarone och prosecco har ju satt trenden, och bakom dessa storsäljare hittar vi spännande viner som Bardolino, Soave, och de söta recioto-vinerna, både från Soave och Valpolicella. Här hittar vi viner med både djup och volym.

Och så har vi det där speciella vinet ripasso, inte en amarone, inte en valpolicella, utan både och. Man använder sig av amaronerester och häller i ett enklare vin i dessa för att få en härligt komplex karaktär. Unikt för Italien, unikt för Veneto. Ripasso var det. Både och vat det.

Succé alla dagar i veckan.

Buon appetito!


Vinliv tipsar!

Soprasasso Amarone Della Valpolicella

Mycket ursprungspräglat amaronevin från Veneto i norra Italien på de klassiska lokala druvorna. Vinet finns i närmare 130 butiker.

Smakrikt med mjuka tanniner, markerad fruktighet, björnbär, mocka, mogna körsbär, inslag av vaniljsötma, kryddor, eldiga toner och en lång eftersmak i balanserad, välsmakande stil.

Detta vin dricker jag gärna till en kraftig köttgryta på nöt, rödlök, vita bondbönor, rotfrukter, örter och massor av vitlök. Eller en riktigt mäktig hamburgare.

Johan Franco Cereceda

Nr 2352 • 189 kr


Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.