Planerar du en riktigt härlig middag så här på sensommaren? Då ska du definitivt läsa och ryckas med av våra tre vintips, ett bubbel, ett vitt och ett rött, som skapat för bästa middagen. Och självklart med tips på bästa trerätters!
1.
Vi börjar med en champagne, lite dyrt kanske men vi får vänja oss vid att vinerna från detta nordfranska vindistrikt kostar så här och mer. Men framför dig har du ett riktigt bra exempel på vinerna härifrån som inte kostar mer än det smakar. Tvärtom.
Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru
Nr 2739 • 399:-
Härlig balans i mycket frisk stil där vi hittar inslag av både nötter, rostat bröd, granatäpple med medellång eftersmak och fin balans.
Perfekt till en amuse på ostron eller tunt uppskuren pata negra som läggs på en mojo rojo-bredd surdegsskiva,
2.
Näste steg i middagen blir ett vitt vin på superdruvan alla nu pratar om, Chenin Blanc som med sin friska, syrliga karaktär är optimal att kombinera med en förrätt. Du behåller aptiten och får en frisk, fruktig munkänsla som måste kombineras med friska toner i maten.
Waterford Estate Pecan Stream Chenin Blanc, 2023
Nr 2372 • 189:-
Markerad fruktighet med inslag av både tropiska frukter, clementin, mandel, gula plommon i fin balans och en uppfriskande munkänsla.
Perfekt till en ångkokt torsk med färskpotatis och en en sallad där du gärna får addera ansjovis som möter upp syran i vinet.
3.
Och så avslutar vi med en veritabel klassiker, rött på Pinot Noir från självaste Bourgogne, men där priset på flarran visar att området kan leverera bra viner till absolut rimliga priser. Kul också att avsluta middagen med fräschör och lite lättsinne.
Rully En Rosey, 2021
Nr 2821 • 219:-
Klassiskt rött med fräschör och rödbärig frukt i form av jordgubbar och hallon samt med en fin fatton och örtig karaktär i avslut.
Perfekt till en grillad lammytterfilé som du droppar citronsaft på och ett lätt potatismos med grädde och färskrivenparmesan.