Så läser du en vinetikett

Vinkunskap är bra för ekonomin. Vet man vad man köper, är det lättare att servera vinet till rätt mat och vid rätt tidpunkt. Och det första man ska göra är att läsa etiketten. Men hur? Vinliv tipsar om bästa sätt.

Du står där på Systembolaget bland hundratals flaskor. Olika länder, vitt eller rött, 79 kronor eller en box för 229 riksdaler. Vad göra? Och vad är det som står på flaskans etikett – egentligen? Är det bara där för att det ska se snyggt ut, klassiskt eller betyder alla ord verkligen något?

Och hur ska man kunna se? Det är skrivet i små bokstäver och vänder man på flaskan eller boxen och ska försöka läsa på baksidan, är det ibland ännu svårare. Så det gäller att ha bra syn… för att kunna tillgodogöra sig informationen. Liksom det är viktigt att ha utvecklat doftsinne och bra smaklökar.

På Vinliv får vi ofta frågan vad man kan läsa av på en vinetikett. Det enkla svaret är: massor. Det finns en rad spännande information på etiketten. Och jag lovar, det är inte bara till för att vi ska förföras över bilden.

En etikett säger mer än… ja, ni fattar.

Vi tar etiketten på ett vin från Rioja och börjar från början.

  1. Vinfirmans logotyp. Avslöjar kanske inte så mycket, men skapar igenkänning. Och kronan på M:et signalerar tradition och kanske att vinfirman är anrik. (Vilket den är.)
  2. Marqués de Murrieta är namnet på vinfirman, markisen av Murrieta, betyder det på svenska. Adel, tradition och många av alla Rioja-älskande svenskar vaknar nu till liv. Detta är ju en av de viktigaste vinproducenterna i Spanien.
  3. Castillo Ygay betyder Ygay-slottet och är en plats i Rioja där vinfirman har sitt huvudkontor i mycket klassiskt anrik miljö. Ygay är vingården som ligger granne den ståtliga byggnaden.
  4. Rioja är namnet på vindistriktet, Spaniens viktigaste och ett av de viktigaste och mest kända i världen. Ligger i norra Spanien, bara tio mil från kusten i norr. Det är inlandsorienterat klimat och vi befinner oss på omkring 500 meter över havet vid floden Ebro.
  5. Denominación de Origen Calificada är den högsta vinklassificeringen i Spanien och det är endast Rioja (och Priorat sydväst om Barcelona) som ännu så länge har erhållit den.
  6. Gran Reserva Especial är en dels egen klassificering av vinet, dels en officiell. Gran Reserva är den officiella och betyder att vinet måste ha legat minst fem år i vineriet, vara minst två år på fat och resterande på flaska. Tillägget Especial är vinfirmans eget uttryck och menas att vinet är lite bättre än en ”vanlig” Gran Reserva, ett vin som görs enbart när förutsättningarna är som bäst.
  7. Cosecha 1986, betyder helt enkelt årgång 1986. Den som läst på vet att 1986 faktiskt inte är klassad som toppårgång, E för excelente, i Rioja. Men huset menar att för deras vidräkning så föll allt på plats. Ett ställningstagande som samtidigt förpliktigar.
  8. Embotellado por… betyder att vinet är buteljerat på egendomen, slottstappat som vi ibland säger. Förr i tiden var detta en viktig signal om att vinet är seriöst. Idag, emellertid, tappas nästan allt vin på egendomen.
  9. Logroño, Rioja är helt enkelt den geografiska specificeringen då bodegan, alltså vineriet med tillhörande byggnader och vinodlingar, ligger strax utanför huvudstaden i regionen Rioja.

Vinliv tipsar!

Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2009

”Ett av Spaniens bästa viner. Visst, dyrt som tusan, men skulle man ha en tusing till övers…

Vinet har en härlig fruktighet med klassiska Rioja-toner som dill, fat, torkad frukt, mogen ton i kombination med lingon, fin fräschör, kaffe, choklad, lång eftersmak med välbalanserad ton och med lager på lager.”

Johan Franco Cereceda

Nr 95646 • 869 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.