Annonssamarbete – VCT Sweden

Från vinbulk till vardagskult – Chile levererar på topp

Länge var viner från Chile mest uppskattade för sin prisvärdhet. Begreppet bueno, bonito, barato var ledorden. Men idag är det en helt annan orientering. Chile har kommit att bli ett av världens mest intressanta vinländer. På rekordkort tid dessutom.

Över 400 mil långt. Femton mil brett. Världens torraste öken i norr, Anderna i öster. Och så har vi Stilla havet i väster och Sydpolen i söder. Isolerat? Jo, men samtidigt det som ger landet världens bästa förutsättningar för vintillverkning.

Bueno, bonito, barato, alltså bra, snyggt och billigt, var ledorden för den chilenska vinnäringen när landets viner började sin resa mot internationell berömmelse. Det var helt enkelt ekonomiskt att köpa vin från landet, prisvärdheten stod alltid i centrum och visst, vinerna var mer volym och bulk än kult.

Omåttligt bra kombo

Samtidigt… idag, 2023, är bilden en helt annan. Framför oss har vi ett vinland som har skaffat sig ett helt annat renommé. Mycket tack vare ambitionen att se förbi det gängse, förstå marknaden och ha en stark passion till vin som produkt. En omåttligt bra kombo.

Vinproducenterna har jobbat hårt för att nå den nya positionen. Modernt tänk, innovationer i vinnäringen har omfamnats och så tänker många på hållbarhet, utan att sätta kvalitet i andra rummet. Vi ser också en helt ny generation vinproducenter som har bred erfarenhet av både produkt och mål.

Men det är kanske drivet som idag är det mest intressanta. Hur många vinprofiler jobbar med mer personliga viner, druvor, ett eget, unikt tilltal och hittar nya vägar. Om vi ser till druvorna har man alltid varit noga med att jobba med de bästa, därför hittar vi Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Carmenère och Chardonnay i landets många kvalitetsområden.

Symbol för egensinnet

Samtidigt drar man sig inte för att experimentera med mer udda druvor som Gewurztraminer och kanske framför allt druvan País, den första druvan de spanska kolonisatörerna tog med sig under sina resor över Atlanten. Idag är druvan närmast en symbol för egensinnet och den snabba utvecklingen vinindustrin i Chile har lyckats med.

Alltså, spännande druvor, kvalitetsfokus, egensinne och hållbarhet, inte minst i ekologisk odling och klimatsmarta förpackningar. Där står Chile idag. Rent konkret visar det sig i viner som Casillero del Diablos utmärkta röda vin på 100 procent Pinot Noir (nr 6603, 82 kr) i mycket modernt orienterad stil eller det röda vinet på en blandning av den lokala toppdruvan Carmenère och Cabernet Sauvignon (nr 6572, 249 kr), ett vin med riktigt bra balans, dessutom på klimatsmart box.

Båda vinerna är träffande illustrationer på just utvecklingen i landet. Här handlar det om trotjänare som bara blivit bättre och bättre med åren och som idag har en mycket modernt orienterad stil med druvfokus och konsumentvänliga toner. En kombo som inte är helt lätt att få till, men där chilenarna troligen är världsbäst.

Det blir också tydligt med just Chiles förändring när man hamnar hos Chileklassikern Concha y Toro, alltså vinfirman bakom de populära Casillero del Diablo-vinerna. Här har utvecklingen gått i snabb takt, vinportföljen har utökats med nya, spännande viner och drivet mot just det moderna känns tydligt.

Vinernas paradis

Chile är sedan länge betraktats som vinernas paradis. Framför allt för att förutsättningarna är så enormt bra. Inga skadeinsekter, ett relativt jämnt klimat, möjlighet att bevattna med mineralrikt smältvatten från Anderna och en befolkning som uppskattar sitt lands vinnäring mer och mer. En näring som gjort succé, eftersom man haft både ambition och kunskap att förvalta detta.

Men det finns ytterligare en viktig aspekt som visar varför Chile vinner terräng runt om i världen med sina viner: filosofin att vinerna ska ha en matvänlig karaktär. Vinets plats är matbordet. Detta ligger oerhört rätt i tiden då många konsumenter, inte minst i Sverige och Norden, har just matvänligheten i vinet som starkaste köpkriterium. De vanligaste frågorna är ju: passar det till mat? Och i så fall till vilken mat?

Nämnda viner, rött på Pinot Noir, är ju förträffligt till mycket av den svenska husmanskosten. Och det lite kraftigare boxvinet på Carmenère och Cabernet Sauvignon lirar avsevärt bättre till mer smakintensiv mat, gärna lamm eller en riktigt god burgare med klassiska tillbehör.

Bueno, bonito, barato var det. Idag, 2023, skriver vi hellre god, godare, godast till mat.

Vintips!

Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir, 2022

Nr 6603 • 82:-

Härligt bärigt vin på toppdruvan Pinot Noir med inslag av både smultron, jordgubbar, lite fat, vanilj och kakao i mycket fin balans och med tydlig druvkaraktär.

Passar utmärkt till Wallenbergare med puré på mandelpotatis.

Casillero del Diablo Carmenère Cabernet Sauvignon, 2021 BiB 3L

Nr 6572 • 249:-

Välbalanserat vin på en blandning av den lokala druvan Carmenère och Cabernet Sauvignon, världens bästa druva för rött vin. Här hittar vi inslag av svarta vinbär, plommon lite vanilj, viss strävhet och lång eftersmak.

Passar förträffligt till grillad lammytterfilé med rostade potatishalvor och bearnaisesås

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "BLI MEDLEM" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.