Merlot – kanondruva i historiens största vindiss

Det finns druvor som aldrig når det där riktiga erkännandet. Som aldrig når upp till toppen, trots att de verkligen borde det. Som Merlot, Bordeauxdruvan som nästan försvann efter historiens största vindiss.

Scenen är obetalbar. De två töntarna, den ena vinnörd med närmast patologisk fallenhet för viner på druvan Pinot Noir, den andra påfallande obildad, ska på dubbeldejt när nörden utbrister:

– Om någon beställer ett glas merlot, går jag därifrån!

Resa runt i de kaliforniska vingårdarna

Det är naturligtvis Hollywoodfilmen Sideways vi talar om, filmen som – faktiskt – öppnade ögonen för många att det tillverkas vin även i Kalifornien. De båda huvudpersonerna reser runt i vingårdarna dagarna innan den smärtsamt obeveklige ungkarlen ska gifta sig.

Idag är väl de flesta trötta på filmen, men vi kan inte förneka dess historiska betydelse. Och vad den faktiskt fick oss att dricka. Och inte dricka.

Vinvärldens mest kända citat

Efter ett av vinvärldens mest kända citat, steg försäljningen av viner på Pinot Noir till himmelska höjder. Samtidigt som den stendog för detsamma av viner på Merlot. Det gick till och med så långt att många producenter ryckte upp sina plantor med Merlot för att ersätta dem med… ja just det, Pinot Noir.

Och även i Sverige såg vi en tydlig formkurva uppåt för Pinot Noir-viner samtidigt som Merlot-konsumtionen svajade betänkligt.

En av världens bästa – trots allt

Men vad hände sedan? Det är ju trots allt snart 20 år sedan filmen hade premiär. Jo, allt återgick till det normala. Nästan. Fortfarande är konsumtionen av Pinot Noir-viner rekordhög, men Merlot har återhämtat sig, denna Bordeauxdruva som av några är betraktad som en av världens bästa trots allt.

Merlot mognar tidigt och ger stora skördar och påminner till viss del som storebror Cabernet Sauvignon, men saknar den mest markerade strävheten. I västra Bordeaux blandas druvan ofta med just denna druva vilket ger vinet en fyllig och smakintensiv karaktär. Merlotviner från Bordeaux östra sida är ofta strama, nyanserade och balanserade, medan viner av samma druva från Sydafrika eller USA är mer fruktiga i karaktären. 

Massor av härliga smaker

Viner på Merlotdruvan kan smaka på olika sätt. En del smakar gräs och plommon, andra choklad och kaffe men gemensamt är att vinerna ofta är mjuka men med liten bitterhet. Med ett gemensamt: komplexitet, fruktighet och nästan alltid goda.

Ett bra val, helt enkelt. Inte minst på en dubbeldejt.

Vinliv tipsar!

Zenato Merlot

Det här vinet är något så ovanligt som ett vin tillverkat på franska druvan Merlot, som alltså odlas sparsmakat även i norra Italien.

Vinet har en härlig komplexitet, massor av frukt, inslag av mogna körsbär, plommon, mogna blåbär, fat, liten vaniljsötma, mognadstoner och en riktigt fin balans i avslut.

Zenato Merlot dricker jag mycket gärna något sval till en egengjord kebab på högrev med mustig vitlökssås och ett potpurri av goda grönsaker av bästa kvalitet.”

Johan Franco Cereceda

Nr 32224149 kr

Nästa artikel
Sherryns olika vintyper
Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.