Publicerat 7/3 - 2020

Visste du verkligen att Pinot Noir…

… är vinsnobbarnas favorit och att den har huvudrollen i filmen Sideways. Men det är inte det enda som är egenartat med världens mest hyllade druva. Visste du till exempel att Pinot Noir…

  • ger viner som doftar och smakar jordgubbar och hallon, ofta med ett örtigt, pepprigt inslag. Med ålder kommer toner av, skog, svamp och multna löv. 
  • är en av de äldsta druvorna i världen och ska enligt uppgift vara hela 1000 år äldre än Bordeaux-druvan Cabernet Sauvignon.
  • värderas till 20 kronor per druva (!) på den vingård som anses ge världens bästa vin, Romanée-Conti i Bourgogne.
  • är en av de svåraste och dyraste druvorna att odla. Den kräver varma dagar, men inte för varma, och svala nätter, men inte för svala.
  • också ger viner som är mycket ljust röda i färgen och har en lätt karaktär med mjuka tanniner.
  • är pappa till den gröna druvan Chardonnay. Tillsammans med den gröna druvan Gouais Blanc har den på naturlig väg skapat just denna vinvärldens mest eftertraktade gröna druvsort. Och att det är därför vi ofta ser Pinot Noir och Chardonnay växa i samma område.
  • har många synonymer där några är Spätburgunder, Blauburgunder och Schwarzburgunder ibland i Tyskland och Österrike, Pinot Nero i Italien samt Burgundac Crni i Kroatien.
  • ger ett lätt, friskt vin som passar bäst till magert kött av kalv, nöt och fläsk samt till fågel. 
  • odlas i flera av världens främsta vindistrikt som Bourgogne i Frankrike, Oregon och Sonoma i USA, Martinborough och Central Otago i Nya Zeeland samt Bío-Bío i Chile.
  • behöver i snitt 75 druvor för att kunna producera motsvarande ett glas vin.
  • ger världens dyraste vin, Romanée-Conti Grand Cru från Bourgogne i Frankrike. Priset ligger på 30 000 kronor när vinet landar på Systembolaget. Men då är de också billigast i hela världen just där.
  • också är ansedd som världens bästa druva för roséviner.

Kul film om Pinot Noir.


Vinliv tipsar!

R Pinot Noir Organic Rosé

Välproducerad rosé från vinregionen Pfalz i Tyskland där man verkligen lyckats göra viner på Pinot Noir till riktiga snackisar.

Vinet har en markerad fräschör med inslag av jordgubbar, röda äpplen, röd mango, smultron, en rejäl frisk ton, balas och med ett mineraliskt, uppfriskande avslut.

Det här vinet dricker jag gärna till en sallad med tonfisk eller lax eller bara som det är, en solif eftermiddag på takterrassen.

Johan Franco Cereceda

Nr 50799 • 89 kr


Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.