10 otroliga etikettsregler i det brittiska kungahuset

Visste du att drottningen aldrig serverar skaldjur vid officiella middagar? Eller att ingen får lämna bordet förrän drottningen säger att middagen är över? Men det tar inte slut där. Håll i dig!

Världens mest spännande och möjligen mest kontroversiella kungahus, det brittiska, har många etikettsregler som alla gäster måste följa. Annars… Här är 10 av de mest spännande reglerna, enligt sajten Delish.com

1. Drottningen bestämmer vad som serveras 

Drottning Elizabeth II får en meny med veckans rätter och bestämmer sedan vad som serveras eller ej. Hon får se vad kockarna har planerat att servera för måltider under veckan och säger sitt efter det, skriver Delish.com. 

2. Inga skaldjur på menyn

Officiella middagar innehåller aldrig rätter med skaldjur. Det finns en risk att någon blir matförgiftad – och det går ju inte för sig. 

3. När avslutas en måltid? 

När drottningen har ätit färdigt har alla gäster ätit färdigt, skriver delish.com. Däremot sägs det att drottningen brukar se till att alla gäster hinner bli mätta och belåtna innan hon själv är färdig. 

4. När får gästen lämna bordet?

Ingen lämnar bordet förrän drottning Elizabeth har sagt att måltiden är slut. Att resa på sig och gå är fruktansvärt oförskämt enligt dessa etikettsregler. 

5. Drottningens “hemliga” signal

Sätter drottningen sin handväska på bordet, då är det dags att avsluta middagen på riktigt. Det betyder att hon vill gå. 

6. Modest mode

Inga urringningar är tillåtna – en kunglighet klär sig modest. 

7. Ingen vitlök

Vitlök som är så gott! Men nej, drottningen kommer inte att bjuda på vitlök på grund av doften eller risken för dålig andedräkt. 

8. Drottningens favoritfrukt…

är mango! Det sägs att hon alltid har mango hemma på slottet och kräver att få veta hur många mangor de har i skafferiet varje dag.

9. Den heliga frukosten

Frukosten är den viktigaste måltiden för drottningen. Hon dricker och äter samma sak varje dag: English Breakfast Tea och cornflakes. 

10. Tid för te

Det brittiska kungahuset må ha många etikettsregler. Förvånansvärt många regler gäller tedrickande. Först häller de te i koppen och sedan mjölk. När de rör med skeden får den inte slå i koppens sidor och självklart får man inte sörpla. Det finns även regler för hur tekoppen ska hållas. 

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.