5 bästa vingårdarna att besöka – med bästa vintips

Sugen på att besöka en vingård? Men vet inte vilken? Du är i gott sällskap, för det finns ju några tusen vingårdar runt om i världen… Nu har sajten World’s Best Vinyards utnämnt de bästa. Och Vinliv passar på att tipsa om vin på Systembolaget från varje vingård.

Zuccardi Valle de Uco, Mendoza, Argentina

Spektakulär bodega i Mendoza i Argentina, mångfaldigt internationellt belönad. Byggd i sten och smälter in i landskapet på ett spännande sätt. Snygg arkitektur, bra viner och ett fenomenalt ställe att besöka helt enkelt.

Vinliv tipsar!

Zuccardi Serie A Malbec, 2018, Flaska 750 ml, Nr 70439, 139 kr

Härlig fräschör och väl balanserat rött vin på ikoniska druvan Malbec. Ett vin som är som skuret för en grillad entrecote som serveras med pommes på sötpotatis och kryddig bea.

Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal, Rioja, Spanien

Kanske den mest kända av alla bodegor, i alla fall när det kommer till just arkitektur. Skapad av Frank Gehry, mannen bakom Guggenheimmuseet i Bilbao. Klassisk Rioja möter framtida viner i denna skapelse av titan.

Vinliv tipsar!

Marqués de Riscal Reserva, 2018, Flaska 750 ml, Nr 2573, 169 kr

Liksom bodegan, modernt möter klassiskt i detta härligt balanserade röda vin som passar utmärkt till svensk, klassisk husmanskost med modern tvist. Dessutom ett vin som kan lagras ytterligare något decennium.

Château Margaux, Bordeaux, Frankrike

Möjligen hög svanföring men vilka viner och vilket bemötande man får när man väl tar sig till världens bästa vindistrikt. Ligger vacker i västra delen av Bordeaux och källarna får varje vinälskar att bli knäsvag.

Vinliv tipsar!

Pavillon Rouge du Château Margaux, 2019, Flaska 750 ml, Nr 92487, 2 389 kr

Svindyrt, svinlyxigt rött vin och ändå bara egendomens andravin. Det första kostar det tredubbla. Men här hittar vi essensen av bästa Bordeaux: komplexitet, lekfullhet, balans, lagringstålighet och finess. Världsklass. Lagra 20 år.

Bodega Garzón, Maldonado, Uruguay

En bita utanför Uruguays huvudstad Montevideo hittar vi denna gigantiska vinegendom där byggnaden ligger på en höjd med spektakulär utsikt. Bra viner, allt inom räckhåll, vackra vingårdar – och så det faktum att vi är i underbara Uruguay…

Vinliv tipsar!

Garzón Tannat de Corte, 2020, 2019, Flaska 750 ml, Nr 6455, 99 kr

Nysläpp på Systembolaget, vin på nationaldruvan Tannat som ger det röda vinet en smakintensiv karaktär med inslag av tapenade, kryddor, svartpeppar och mörka bär. Perfekt till långkok på oxkind med tryffelkryddat potatismos.

Montes, Colchagua Valley, Chile

Vackert, egensinnigt, en bodega byggd till delar under jord och vilken källare! Dessutom med en ny restaurang där man serverar chilenska specialiteter i världsklass. En producent som drivit på utvecklingen i landet med stormsteg.

Vinliv tipsar!

Montes Alpha Pinot Noir, 2020, 2019, Flaska 750 ml, Nr 2721, 159 kr

Elegant Pinot Noir från egendomen lämnar ingen oberörd. Här hittar vi markerade syror, fin frukt, inslag av röda bär, julkryddor och en släng av kakao. Underbart gott till anka, till grillat wagyu-kött eller en grillad marulk som serveras med rostade rotfrukter.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.