Systembolaget dubblar sin vinst

Med krogarna som går på knäna på grund av restriktiva öppettider, har Systembolaget istället gått som tåget. 2020 blev också det finansiellt starkaste året, enligt vd:n på Systembolaget.

Statliga Systembolagets vinst före skatt för helåret 2020 fördubblades mot året innan. Vinsten blev nämligen på närmare 600 miljoner kronor 202 mot knappt hälften, 304 miljoner år 2019.

Den viktigaste orsaken är pandemin som gjort att krogar tvingats stänga, lägga ner eller ha begränsade öppettider och färre gäster, och vad detta nu betytt för försäljningen av alkoholen.

– Det sista kvartalet hade vi en utveckling i samma linje intäktsmässigt och volymmässigt som tidigare under året och vi gjorde det starkaste året någonsin finansiellt, säger vd:n på statliga Systembolaget, Magdalena Gerger, till nyhetsbyrån TT.

Men det är inte bara krogarnas begränsade möjligheter till att sälja alkohol som gjort att monopolet nu gör rekodvinster. Bland annat har många av bolagets kunder börjat handla dyrare varor.

– Resandeinförseln är i stort sett noll, restaurang och krogbesöken har minskat, men också ett fortsatt fokus från kunderna att köpa lite dyrare varor av bättre kvalitet, fortsätter Magdalena Gerger.

Nettoomsättningen ökade 14 procent jämfört med 2019 till närmare 37 miljarder kronor och försäljningsvolymen ökade med hela elva procent till 570 miljoner liter.

Samtidigt ökade Systembolagets näthandel med 42 procent under 2020. Fortfarande är näthandeln låg, bara tre procent av den totala handeln på Systembolagets, men för bara något år sedan låg den på omkring en procent, så det är en tredubbling, trots allt.

Men det är inte bara näthandeln som ökat, utan även hemleveransen. Hur mycket den ökat vill Systembolaget dock inte redovisa.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.