Systembolaget slutar sälja ryska produkter

Nu har Systembolaget beslutat att upphöra med all försäljning av ryska produkter. Bakgrunden är den pågående invasionen av Ukraina.

Det kanske inte var helt oväntat. Icke desto mindre var det många som gladdes av Systembolagets besked att sluta med försäljning av ryska produkter. Anledningen är den pågående invasionen av Rysslands södra grannland Ukraina.

– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar. Vi har mot bakgrund av beslutet informerat berörda leverantörer, säger Ulf Sjödin, Sortimentschef på Systembolaget.

Det har sedan tidigare konstaterats från Sveriges regering att Rysslands väpnade angrepp kränker Ukrainas territoriella integritet och suveränitet. 

Mot denna bakgrund har Systembolaget beslutat att omedelbart och tills vidare stoppa försäljningen av samtliga ryska artiklar i Systembolagets sortiment, och om att ställa in samtliga planerade lanseringar av ryska artiklar.

Innan säljstoppet fanns 31 olika drycker på Systembolaget från Ryssland, fem ölsorter, 15 olika slags vin och 11 spritprodukter där vodkan dominerar.

Tidigare under förra veckan beslutade även Finlands alkoholmonopol Alko att stoppa försäljningen av ryska produkter.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.