Därför älskar vi rosévin i Sverige

Från vinskam till rena nöjet eller flera nyanser av rosa. Rosévinet har gått från att vara skämskudde till rena lyxen. Tacka kvalitetshöjningen för det!

Snart är den här, våren och med den kommer våra blickar riktas mot det rosa i glaset. För att sedan fullkomligt explodera under försommaren. Vi kommer att dricka rosé till allt, till förfest, studentmottagningar, till grillen, på bryggan, efter bastun, på hemmaplan och utomlands.

Vi har ju redan konstaterat att vinet vunnit sådana framgångar att vi inte nöjer oss med termer som hajp, succé, hausse, de räcker liksom inte till. Utan stillsamt konstaterar vi att vi dricker enorma mängder mer rosévin än någonsin tidigare.

Men varför gör vi det?

Global uppvärmning? Nix!

Global uppvärmning? Nix, vi dricker det för att vinerna är bra mycket bättre än de någonsin varit. Marknaden är ju skoningslös. Ett dåligt vin försvinner för eller senare från butikshyllan, oavsett nedlagda belopp på PR. Ett bra vin däremot, klarar sig och om det – mot förmodan – inte gör det, är det för att det finns ett bättre vin.

Kvaliteten på roséviner har inget med 1980- och 1990-talen att göra. Då var det mest exotiskt med den rosa färgen. Vinerna var ofta söta, smakade saft, jordgubbar och hallon, men inte så mycket mer. Jo, kanske lite alkohol. Idag smakar de… ja, allt möjligt.

Rosa och rosa förresten…

Det är också mångfalden som gör att vi tar till oss detta med rosa vin. Rosa och rosa, förresten. Idag kommer rosévinet i olika skepnader, från ljust, lust rosa, närmast vitt till mörkt rosa eller ljus rött, ibland till och med mörkt rött. Och så finns det rosa bubbel, och sedan några år även roséport, alltså portvin med rosa nyans.

Den gemensamma nämnaren? Kvalitet. Och det är just därför vi köper, konsumerar och älskar det. Vi kan ta ett rosa vin på bryggan en solig eftermiddag, före maten till lite snacks, till den grillade kycklingen och vi kan till och med dricka det till desserten. Och däremellan.

Inga roséfria månader

Visst, en solig sommar får konsumtionen att nå himmelska höjder, men vi är inte längre så väderberoende. Det ser vi då rosévinssäsongen startar allt tidigare och slutar allt senare. Det finns knappt några roséfria månader längre i Sverige.

För 15 år sedan såldes det 1,8 miljoner liter rosévin under sommarmånaderna på Systembolaget. År 2020 såldes 10 027 000 liter under samma period vilket var en ökning på ca 23 procent jämfört med samma period 2019. Och i år lär det bli ännu fler-

Tacka kvaliteten för det!


Vinliv tipsar!

Colle Reale Cerasuolo Rosé

Intressant rosévin från Abruzzerna på italienska östkusten där de gärna odlar druvan Montepulciano.

Somrigt rosévin med inslag av röda bär, kalla jordgubbar, smultron, pigg fruktsyra, stenfrukter i mycket matvänlig stil.

Det här vinet dricker jag gärna till en somrig sallad på tomat, ruccoloa, lufttorkad skinka, fetaost och svarta oliver.

Johan Franco Cereceda

nr 2242 • 95 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.