Druvan som är en hel vinstil

Få druvor är så förknippade med en viss vinstil som denna. Den odlas runt om i världen, är känd för sin förträfflighet att kombinera med mat och för en överraskande hög prisvärdhet. Vilken den är?

Szürkebarát kallas den i Ungern och ibland hittar vi den under namnet Grauklevner i Tyskland. Men det vanliga är att vi ser den stavas Pinot Gris och kommer från Frankrike. 

Det är en spännande druva som många nu börjar upptäcka efter att vi letat oss igenom världens alla vingårdar och förstått att få druvor har en sådan personlig stil som just denna.

Och hamnar vi i norra Italien, i nordöstra hörnet, blir den ännu lite mer spännande. Här klassa den för Pinot Grigio och står för en stor produktion i området Trevenezie där omkring 2 av tre flaskor vin som produceras är på denna druva, helt eller till övervägande del.

Örtig, fyllig, frisk

Det sägs också av många kännare att detta område är det bästa för denna druva som ger viner med fyllig karaktär, inslag av tropiska frukter, lite honung, päron och örter. Det är ett svalt område med kalkhaltig jordmån som gör vinerna lite extra unika men ändå bevarar sin druvtypiskhet. Och sin fenomenala förmåga att matcha till mat, gärna lite kraftigare fiskrätter, fågel eller kallskuret.

Unikt, användbart… men inte bara det. Utan också mycket högt prisvärde, alltså mycket vin för förhållandevis lite pengar. Det är vad vi kan se fram emot när vi hittar rätt i vinbutikshyllan. 

Krigsbyte från Ungern

Pinot Grigio som också kallas Malvoise i Schweiz, Grauburgunder eller Ruländer Tyskland och ibland även Grauer Riesling, är en druva och en del av en stor Pinotfamilj. Enligt sägen anlände druvan till Frankrike från Ungern som ett krigsbyte på 1500-talet och etablerade sig snabbt på vingårdar i franska Alsace. Därav det tidigare namnet Tokaj Pinot Gris.

Men det är en helt annan historia.

Filmtajm!

Lär dig mer om den spännande druvan Pinot Grigio:

Vinliv tipsar!

Perlage Terra Viva Bio

Härligt fruktig med toner av persika, mogen citron, kryddor, päron, frisk i svalodlad stil med fin balans och en markerad fräschör i längd.

Det här vinet dricker jag gärna till en grillad hälleflundra som serveras med slungad potatis med grädde, örter och lite citrus.

Johan Franco Cereceda

nr 6305 • 95 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.