Spännande alpvin från norra Italien

För många är italienskt vin smakrikt med påtaglig sötma och kommer från södra delen. Men om vi befinner oss allra längst norrut, ser vi att här produceras några av landets mest spännande viner.

Valtellina. Val-te-llina. Det är lika bra att du lär dig det. För det vi ser nu är bara början.

Vad är det då?

Jo, ett vindistrikt alldeles vid italienska alperna i regionen Lombardiet. Här odlas druvan Nebbiolo men kallas lokalt Chiavennasca. Det görs primärt rött vin, dels en smakrik vintyp som kalls sfursat där man använder torkade druvor, dels vanligt rött och alldeles underbart vin med massor av fräschör och strävhet.

Och så gör man en del vitt vin. Också detta på Nebbiolo. Bland annat.


Snacka om att ha en spännande druva. Och förvalta den.


– Vi har även ett bra klimat. Svalt för syran och mycket sol för eldigheten. Sedan får v inte glömma jordmånen som är variationsrik och över 45 miljoner år gammal. Det ger karaktär i vinerna.

Det säger Danilo Drocco, ansvarig vinmakare för Nino Negri, den mest tongivande producenten i Valtellina. Han har lång erfarenhet med just Nebbiolo-druvan då han under flera decennier jobbat i Piemonte och skapat fantastiska viner från Barolo inte minst.

Men tillbaka till klimatet och de yttre förutsättningarna. Den största industrin i området är vatten, alpskt källvatten. 

– Men trots detta är ett av de stora problemen för vinnäringen just vatten, bristen på. Och det har med jordmånen att göra. Vattnet rinner liksom rakt igenom jorden, förklarar Danilo Drocco.

Johan bär de dyrbara druvorna.

Samtidigt kan man se detta som utmaningar. Och det är precis vad vintillverkarna gör. För år efter år lyckas de producera makalöst bra viner med unik karaktär. Vitt som rött. Till och med lite mousserande får de ur sig.

Och detta på Nebbiolo… nej, Chiavennasca var det. Kom ihåg det också.Vinliv tipsar!

Le Tense Sassella

Särpräglat med fin frukt, mjuka, ihållande tanniner, en stor portion fräschör i mycket balanserad stil, komplext, säreget rött vin med lång eftersmak i ursprungspräglad stil.

Perfekt till en grillad chuck roll med smörstekta haricot verts och en örtig, vitlöksbaserad sås.

 Nr. 32341 199 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.