Så minskar du matsvinnet – samtidigt som du sparar pengar

Bruna bananer, mosiga jordgubbar och bär, slokande sallad, övermogen avokado, skrynkliga äpplen och tomater. Ja, listan går att göra lång. Allt för ofta slängs frukt och grönt för att de inte är sådär släta och fina, perfekta i färgen som de ursprungligen var.
Det du istället kan och bör göra är att se möjligheterna – kavla upp ärmarna, ta fram ytterligare ingredienser och börja tillaga!
Och spara en massa pengar på det!

Bästa tipsen!

Här kommer ett gäng enkla och smaskiga tips.

Gör en smoothie! Att blanda frukt, grönsaker och bär som tappat formen och kanske blivit lite mosiga i en smoothie är det ultimata, då dessa skavanker varken är något som syns eller smakar. Sådant som klassas som övermoget brukar dessutom kunna ge en extra söt och god smak.

Skrynkligt är bäst

Skrynkliga morötter, palsternackor, rödbetor och tomater gör sig utsökta i ugnen. Skiva upp och placera i en ugnsform. Tunt skivade blir härligt knapriga, liksom chips (bortsett från tomaterna, vilka istället kan “soltorkas” på låg värme i ugnen några timmar).

Perfekta basen

Med mjuka, lite bruna, bananer är möjligheterna oändliga. Mosade bananer kan du använda till alltifrån bananpannkakor, banankaka, en perfekt smoothiebas till sötma i gröten. Har du dessutom en övermogen avokado att tillhandahålla kan du mixa dessa tillsammans med kakao eller oboy och plötsligt har du en krämig chokladmousse.

Mixa frukten!

Ytterligare ett starkt tips är att frysa in frukten. Vill du vara förberedd inför nästa drinkbjudning, eller kanske ha som topping till chiapuddingen, kan du först mixa frukten och sedan frysa in dem i exempelvis en isbricka. 

Ett annat alternativ, om varken tid, lust eller fantasi finns är att kort och gott skära upp frukten och frysa in i en burk eller påse. 

Då har du plötsligt frukt som håller för alla möjliga tillfällen och recept!

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.