Vintrender just nu

Visst, rött till höstgrytan och vitt till skaldjuren. Men sedan då? Vad är det som gäller hösten 2020. Jo, en rad spännande saker. Vinliv har – återigen – tagit pulsen på vinvärlden. Och det är mycket som överraskar.

Så här ser Sveriges moderna vinhistoria ut:

1980-talet var präglat av vin i allmänhet, vi började faktiskt dricka mer vin är sprit först i slutet på 1970-talet. Och nu väcktes vår nyfikenhet, inte minst då Systembolaget ville vi skulle dricka vin och inte sprit.

Sedan kom Spanien på 90-talet och i synnerhet Rioja. Ett tag trodde vi att allt vin från Spanien var från Rioja, men så var det ju inte. Och efter Spanien blev det Sydafrika som toppade försäljningslistan på Systembolaget under hela nio år.

Forza Italia

Efter detta är det Italien för hela slanten. Först ut var det kraftiga vinet från Veneto, amarone. Vi konsumerade så mycket att vinproducenterna nere i regionen skakade på huvudet och undrade vad vi höll på med. Samtidigt som de skrattade hela vägen till banken.

Vi höll oss senare kvar i amarone-land, men kompletterade det kraftiga rödtjutet med ett frivolt, lagom fruktsött bubbelvin, prosecco. Också det från Veneto i norra Italien. Vinet gjorde enorm succé, inte bara i Sverige utan world wide. 

Och sedan några år har det varit rött från Piemonte, också det i norra Italien, på druvan Nebbiolo, vulkanviner från Sicilien och…?

Eklektiskt vinval

Precis, där är vi nu. Hösten 2020. Vad har vi i glaset?

Jo, enligt flera bedömare Vinliv varit i kontakt med är det nu mer komplext. Inget specifikt vin, ingen specifik druva, ingen specifik region. Utan en blandning. Eklektiskt, liksom.

För så här ser våra preferenser ut:

  • Vi tänker hälsa, sneglar mot det alkoholfria alternativet, kollar kaloriintaget, alltså sockret. Det ska vara torrt!
  • Vi tänker också ekovin, hållbar odling, bra arbetsförhållanden för vingårdsarbetarna och vinodlarna. Säger vi.
  • Vi tänker unikt, vin som bara kan komma från ett område. Inte storsäljande druvor, om det inte är något exklusivt över dem.
  • Vi tänker kvalitet som i hantverk, ursprung, viner med en skön historia, storytelling är nu viktigare än någonsin.
  • Vi tänker mängd, men nu dricker vi mindre och är beredda att betala mer, vinupplevelsen är alltså i centrum.

Samtidigt som detta ser vi att 1-litersflaskan gör storverk på den svenska marknaden, boxen håller ställningarna, vin på burk dyker upp och plastflaskan med skruvkapsyl blir plötsligt ett alternativ. För vi ser också att korken, naturkorken, blir en preferens, inte bara bland producenter utan även konsumenter.

Och så förstås, köper vi mer vin på auktion, från utländska vinsajter eller på våra resor (när vi nu vågar oss utanför dörren), inte minst när det kommer till svenskt vin. För nu har vi förstått storheten i Sverige som vinland.

Det var på tiden!

Vinliv tipsar!

Bra

DeAetna Terra Costantino 2018

nr 2400 • 159 kr

Mycket ursprungstypiskt rött vin från Etna på Sicilien på de mycket lokala druvorna Nerello Mascalese och Nerello Cappuccio. Vinet har en mjuk strävhet med inslag av både röda bär, fat och lite choklad. Perfekt till en carpaccio på kalv som serveras med riven parmesan, olivolja och hackade pinjenötter.

Bäst

Textur 2018

nr 92879 • 269 kr

Superläckert vitt vin från Vingården i Klagshamn (Sverige!) på druvan Solaris, lite av Sveriges nationaldruva. Vinet har en härlig smakintensitet med inslag av både röda äpplen och aprikos med lång eftersmak. Perfekt till en mustig gryta på fläsk (vågat!) med härlig kryddning och gärna vitlök och citron.

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.