Publicerat 12/5 - 2020

Visste du verkligen det här om cava?

Cavaskola? Kalla det vad du vill. Men nu när cavan når nya höjder är det dags att vi lär oss hemligheterna bakom cavan. Vi börjar här.

Cava heter det spanska mousserande vinet som är gjort på en andra jäsning på flaska. 

En andra jäsning på flaska betyder att man först gör ett vanligt vin. Sedan tillför man jäst och socker och så jäser vinet. Då får det lite mer alkohol, en mildare syra, bubblor och en jästig ton. 

Cavan kommer till stor del från Katalonien i nordöstra Spanien. Men flera regioner i landet har tillåtelse att producera cava, däribland Rioja, Navarra och Valencia. 

Tidigare gick vinet under namnet champaña, en förspanskning av det franska ordet för champagne. Men fransmännen gick i taket och förbjöd termen.

Cava är det spanska ordet för källare. Rent symboliskt betyder det också ett finare vin, ett vin man tog fram från sin källare, sin cava, när man fick finbesök. 

I Spanien är det framför allt lokala druvsorter som brukas i tillverkningen. De tre viktigaste är Xarel-lo, Macabeo samt Parellada.

Tidigare betraktades cavan som en budgetchampagne. Men det enda vinerna har gemensamt är bubblorna.

Idag satsar många producenter på att hitta tillbaka till ursprunget och jobbar mer specifikt med att ta druvorna till en cava från en enskild vingård, så kallade vingårdscavor.

Cava kan också vara allt från torr till söt. Nedan följer en förteckning på de olika begreppen och sockerhalten i vinet.

  • Brut nature – inga tillsatser av socker
  • Extra brut – upp till 6 gram socker per liter
  • Brut – 6-15 gram socker per liter
  • Extra seco: 12-20 gram socker per liter
  • Sec – 17-35 gram socker per liter
  • Semi sec – 33-35 gram socker per liter
  • Dulce – mer än 50 gram socker per liter

Cava som aperitif är närmast klassiskt. En cavabar i Barcelona räcker en rejäl bit för att börja gilla både vinet och livsstilen. Men cava fungerar också alldeles utmärkt till mat.

En torr cava med bra fräschör är utmärkt som aperitif eller till lättare fiskrätter, skaldjur, sallader.

En kraftigare cava med mognadstoner gifter sig mycket väl till kraftigare fisk, gärna smörstekt eller till och med till fågel och lättare kötträtter.

En söt cava bör inmundigas till dessert.

Vinliv tipsar!

Freixenet Carta Nevada

”Halvtorr cava från legendariska huset Freixenet på de klassiska druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada, ett vin som skrev om vinhistorien

Massiv frukt, inslag av honung, aprikos, kex, röda äpplen, kola, päron i smakrik, fruktsöt stil med lång eftersmak.

Det här vinet dricker jag gärna till en härlig dessert på massor av bär och gräddglass. Eller bara en solig eftermiddag, kylskåpskall.”

Johan Franco Cereceda

Nr 7743 • 79 kr

Johan Franco Cereceda, Author
Johan Franco Cereceda

Vinlivs chefredaktör med 30 år i vin- och mediabranschen samt vinutbildare. Dricker vin varje dag, helst torr sherry, fino eller manzanilla, eller rött från Bordeaux.