Cavaskola? Kalla det vad du vill. Men nu när cavan når nya höjder är det dags att vi lär oss hemligheterna bakom cavan. Vi börjar här. Och kom ihåg, prova först, prata sedan.
Cava heter det spanska mousserande vinet som är gjort på en andra jäsning på flaska.
En andra jäsning på flaska betyder att man först gör ett vanligt vin. Sedan tillför man jäst och socker och så jäser vinet. Då får det lite mer alkohol, en mildare syra, bubblor och en jästig ton.
Cava från hela Spanien
Cavan kommer till stor del från Katalonien i nordöstra Spanien. Men flera regioner i landet har tillåtelse att producera cava, däribland Rioja, Navarra och Valencia.
Tidigare gick vinet under namnet champaña, en förspanskning av det franska ordet för champagne. Men fransmännen gick i taket och förbjöd termen.
Cava är det spanska ordet för källare. Rent symboliskt betyder det också ett finare vin, ett vin man tog fram från sin källare, sin cava, när man fick finbesök.
Tre klassiska cava-druvor
I Spanien är det framför allt lokala druvsorter som brukas i tillverkningen. De tre viktigaste är Xarel-lo, Macabeo samt Parellada.
Tidigare betraktades cavan som en budgetchampagne. Men det enda vinerna har gemensamt är bubblorna.
Idag satsar många producenter på att hitta tillbaka till ursprunget och jobbar mer specifikt med att ta druvorna till en cava från en enskild vingård, så kallade vingårdscavor.
Från torrt till sött
Brut nature – inga tillsatser av socker
Extra brut – upp till 6 gram socker per liter
Brut – 6-15 gram socker per liter
Extra seco: 12-20 gram socker per liter
Sec – 17-35 gram socker per liter
Semi sec – 33-35 gram socker per liter
Dulce – mer än 50 gram socker per liter
Bästa aperitifen och till småplock
Cava som aperitif är närmast klassiskt. En cavabar i Barcelona räcker en rejäl bit för att börja gilla både vinet och livsstilen. Men cava fungerar också alldeles utmärkt till mat.
En torr cava med bra fräschör är utmärkt som aperitif eller till lättare fiskrätter, skaldjur, sallader.
En kraftigare cava med mognadstoner gifter sig mycket väl till kraftigare fisk, gärna smörstekt eller till och med till fågel och lättare kötträtter.
En söt cava bör inmundigas till dessert.