Underbar ceviche med hälleflundra och räkor

Ceviche är egentligen ordet för en limemarinerad förrätt. Det vi oftast är mest bekant med är en Ceviche de pescado som är en fiskrätt från Sydamerika, vanligast i Chile, Peru och Ecuador. Ceviche de pescado tillagas helst med en vit fisk som marineras färsk med lime och kryddas med koriandersaltröd lök och lite chili. Cevichen som oftast är mest bekant är den med räkor som är mest populär i Peru (Ceviche mixto peruano) eller Ecuador. 

I en god ceviche balanseras smaken noga. Den färska fisken mot den syrliga limejuicen och den heta chilin som tillsammans skapar en smakexplosion i munnen. Receptet är enkelt och lättlagat och förbereds ca en och en halv timme innan gästerna kommer. 

Ceviche äts vanligen i Chile, Peru och Ecuador, det är Perus nationalrätt. Den tillagas då med en hårdare vit fisk eller skaldjur som räkor. I det här receptet använder vi både räkor och hälleflundra, men det bästa med en ceviche de pescado är att det går att variera fiskart och skaldjur i all oändlighet. Det viktigaste är att råvaran är av god kvalitet!

Ingredienser

  • ½ kg färsk hälleflundra
  • 200 g räkor
  • 1 stor rödlök, tunnhackad
  • 2 dl pressad färsk lime
  • 1 hackad och urkärnad habaneropeppar
  • 1 hackad avokado
  • Koriander efter smak
  • Salt efter smak
Andra fiskarter och skaldjur som passar bra i ceviche
  • Lax
  • Torsk
  • Hummer
  • Gös
  • Röding

Gör så här:

1. Skär fisken i kuber och blanda med 1,5 msk salt och kallt vatten med en gnutta vitvinsvinäger i en skål. Ställ i kylskåpet i cirka en timme.

2. Nu ska löken hackas, men innan dess kan man med fördel gnugga den i 1 msk salt för och skölja med kallvatten. på så sätt blir man av med beskan i löken.

3. Ta ut fisken ur kylen och skölj av saltet under rinnande vatten och låt fisken rinna av ordentligt. Vi vill inte få en vattning ceviche.

4. Blanda fisk, räkor och rödlök i en glasskål. Häll över rikligt med limejuice och krydda med salt och kvarnpeppar.

5. Ställ åter i kylskåpet cirka 15-30 min.

6. Ta ut cevichen ur kylen och salta vid behov.

7. Servera i snygga glas eller portionsskålar och toppa med den finhackade koriandern, avokadon och den hackade habaneron.

8. Servera gärna till ett glas kylskåpskallt vitt vin för bästa doft- och smakupplevelse. Vi rekommenderar:


Vinliv tipsar!

Don Simon Seleccion Brut

Nu börjar det likna något med det spanska bubbelvinet… Här har vi ett välbalanserat mousserande vin med inslag av gröna och gula äpplen, fräschör, päron, lite vit persika, fina mjuka bubblor och i mycket drickvänlig stil.

Perfekt som aperitif eller ännu hellre en till fiskrätt med härlig fräschör.

Nr 73573 • 72 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.