Underbar ceviche med hälleflundra och räkor

Den fräschaste förrätten är en sydamerikansk ceviche med rå fisk som är marinerad i limejuice. I en god ceviche balanseras smaken noga. Du har den färska fisken, den syrliga limejuicen och den heta chilin som tillsammans skapar en smakexplosion i munnen. Receptet är enkelt och lättlagat – förbered en och en halv timme innan gästerna kommer. 

Ceviche är äta vanligen i Chile, Peru och Ecuador. Det är Perus nationalrätt och tillagas med en hårdare vit fisk eller skaldjur som räkor. I det här receptet använder vi både räkor och hälleflundra, men det bästa med ceviche är att går att variera fiskart och skaldjur i all oändlighet. Det viktigaste är att råvaran är av god kvalitet.

Ingredienser

  • ½ kg färsk hälleflundra
  • 200 g räkor
  • 1 stor rödlök, tunnhackad
  • 2 dl pressad färsk lime
  • 1 hackad och urkärnad habaneropeppar
  • 1 hackad avokado
  • Koriander efter smak
  • Salt efter smak

Gör så här:

1. Skär fisken i kuber och blanda med 1,5 msk salt och kallt vatten i en skål. Ställ i kylskåpet i cirka en timme.

2. För att bli av med den beska smaken i rödlöken kan man gnugga den i 1 msk salt och skölja med kallvatten.

3. Ta ut fisken ur kylen och skölj av allt salt under rinnande vatten.

4. Blanda fisk, räkor och rödlök i en glasskål. Häll över limejuicen och krydda med salt.

5. Ställ i kylskåpet cirka en kvart till en halvtimme.

6. Ta ut cevichen ur kylen och salta vid behov. Lägg på den finhackade koriandern, avokadon och den hackade habaneron.

7. Servera i portioner i en glasskål eller i snygga glas.

8. Servera gärna till ett glas kylskåpskall champagne i vitvinsglas för bästa doft- och smakupplevelse.

Andra fiskarter och skaldjur som passar bra i ceviche

  • Lax
  • Torsk
  • Hummer
  • Gös
  • Röding

Vinliv tipsar!

Vårens bästa bubblor!

Härligt bubbel från de tre klassiska vinländer Italien, Frankrike och Spanien. Snacka om tjusig mångfald. Spumante och prosecco från Italien i utpräglad drickvänlig stil, cava från Spanien med typisk ursprungskaraktär och mousserande vin från sydvästra Frankrike med mycket elegant karaktär. Smak efter behag och tillfälle till riktigt bra pris.

• 599 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.