Två goda laxsoppor

Det har blivit alltmer populärt att servera soppa till sitt favoritvin. Laxsoppor brukar gå hem hos de flesta och förekommer inom många kulturer. Vad sägs om att laga till laxsoppan på svenskt eller ryskt vis?

Svensk laxsoppa – det här behöver du:

  • Huvud, fenor och ryggben av 1 stor lax.
  • 3 msk krossade korngryn
  • 1,5 l vatten
  • 2 citronmelisstjälkar
  • 2 dillstjälkar
  • 2 persiljestjälkar
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 1 bit kålrot
  • 5 vitpepparkorn
  • Salt
  • Peppar

Till garneringen:

  • Klippt dill
  • Klippt persilja
  • Klippt citronmeliss

Så här gör du:

  • Lägg korngrynen i vatten över natten.
  • Skölj laxhuvud, ryggben och fenor. Ta bort gälarna.
  • Koka fisken tillsammans med salt, vitpeppar, dillstjälkar, persiljestjälkar och citronmelisstjälkar i ca 30 minuter.
  • Ta upp laxhuvud, fenor och ryggben. Sila spadet.
  • Koka upp spadet. Lägg ner korngrynen. Låt dem koka i 30 minuter.
  • Ansa grönsakerna.
  • Skär kålrot och morötter i små tärningar.
  • Skär purjolöken i ringar.
  • Koka grönsakerna mjuka tillsammans med korngrynen i 20 minuter.
  • Smaka av soppan med peppar och salt.
  • Plocka av det kött som finns på huvud, skrov och fenor.
  • Lägg ner köttet i soppan.
  • Strö över dill, persilja och citronmeliss.
  • Servera med bröd och smör.

Rysk laxsoppa – det här behöver du:

  • 500 g lax
  • 2 morötter
  • 1 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 l vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 kvist timjan
  • 1 lagerblad
  • 2 msk kapris
  • 4 saltgurkor
  • 1 knippa persilja
  • 1 knippa gräslök
  • Citronskal

Till serveringen:

  • Urkärnade svarta oliver.

Så här gör du:

  • Skär laxen i filéer.
  • Befria filéerna från skinn och ben.
  • Skär laxköttet i 1,5 cm stora tärningar.
  • Ställ tärningarna kallt tills de ska användas.
  • Ansa purjolöken. Skölj den väl. Skär den i tunna ringar.
  • Skrapa och skölj morötterna. Skär dem i 2 cm långa stavar.
  • Smält smöret i en stor gryta.
  • Fräs upp purjolök och morötter i några minuter. De ska inte ta färg!
  • Skala och krossa vitlöken.
  • Tillsätt vitlök, vatten och tomatpuré.
  • Lägg ner skrovet från laxen tillsammans med timjan och lagerblad.
  • Låt alltsammans sjuda under lock över svag värme (ca 15 minuter).
  • Ta upp laxskrov, timjan och lagerblad.
  • Skär saltgurkan i tunna strimlor. Lägg ner den tillsammans med laxkött, kapris och finstrimlat citronskal.
  • Låt soppan sjuda under lock i ytterligare 5 minuter.
  • Skölj och hacka gräslöken och persiljan. Lägg ner dem i soppan strax innan serveringen.
  • Strö oliverna ovanpå soppan.
  • Servera ett trevligt lantbröd till din laxsoppa. Om du vill kan du också lägga i en klick crème fraiche i varje tallrik innan servering.

Vinliv tipsar!

Black TowerRiesling Club Edition, 2021

Vitt vin på den druvan Riesling, klassad som en av världens bästa druvor för vitt kvalitetsvin. Här hittar vi markerad fräschör, inslag av druva, viss fruktsötma, exotiska frukter, vita blommor, rabarber, fläder, päron i frivol stil och relativt lång eftersmak där syran verkligen balanserar fruktigheten.

• Art.nr  57612 • 79 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.