Färgstark poké bowl med limemarinerad lax och srirachamajonnäs

Den hawaiianska rätten poké bowl är en snabb och enkel vardagsrätt. I det här receptet serveras den med limemarinerad lax, grönsaker, frukt och svart ris. Den färgglada rätten äts gärna ljummen eller kall för att smakerna ska komma fram. 

En poké bowl handlar om att ta det man har hemma så det går att byta ut laxen mot friterad tofu, chilistekt fläsk eller sojamarinerad kyckling. Såserna kan bytas ut mot en dressing på sweet chili eller tahini. Poké bowl är med andra ord en perfekt rätt när det är dags för kylskåpsrens! 

Ingredienser (4 portioner)

Laxen

  • 400 g sashimilax
  • 3 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk honung eller agavesirap
  • 2 tsk svart sesamfrö
  • 3 tsk färsk ingefära, riven
  • 1 hel lime, pressad och zest
  • ½–1 röd chili 

Srirachamajonnäs

  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 dl majonnäs
  • 3 msk sriracha (2 msk om du vill ha den lite svagare)

Tillbehör

  • 5 dl svart ris
  • 200 g edamameböner
  • 200 g fryst mango
  • 2 st avokado
  • ½ dl koriander, hackad
  • Havssalt efter smak
  • Sesamfrön vid servering 

Gör så här: 

1. Koka ris enligt anvisningen på förpackningen och låt riset svalna när det är färdigt. 

2. Tärna laxen i kuber och lägg i en glasskål. Riv ner den färska ingefäran och kärna ur och finhacka chilin. Pressa saft ur limefrukten och riv gärna lite limeskal över laxen. Blanda i honung, risvinäger, sesamolja och soja med en sked. Låt marinera i cirka 20 minuter i kylen, har du bråttom räcker 10 minuter. 

3. Tina upp edamamebönor och fryst mango. 

4. Riv vitlök och blanda med majonnäs och sriracha för att göra srirachamajonnäsen. 

5. Ta fram skålar och dela upp lika mycket lax och ris på alla tallrikar. Toppa med mango, edamamebönor och avokado. Klicka ut srirachamajonnäs. Avsluta med koriander och sesamfrön. 

6. Servera gärna med ett glas svalt rosévin!


Vinliv tipsar!

Nashville Stories Organic Rosé

Ekologiskt ljust rosévin från Italien från tv-favoriten tillika sommelierutbildade Jill Johnson som härmed utvecklar sig tidigare vinportfölj med detta vin. Frivolt rosa vin med inslag av jordgubbar, smultron, röda vinbär, markerad fräschör i konsumentvänlig stil med pigg fruktsyra, medellång eftersmak och rödbäriga toner som hänger kvar.

Johan Franco Cereceda

Nr 55270 • 89 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.