Enkel ramen med kryddig kyckling

Den japanska nudelsoppan ramen är en riktig smakupplevelse tack vare sin kraftiga umami-smak. Namnet ramen kommer från nudelsorten som är gjord på vetemjöl. Nudlarna har perfekt tuggmotstånd även när de värms upp i buljongen. En ramen ska ätas direkt när den är färdiglagad – då smakar den som godast. 

Det här ramen-receptet med kyckling blir allra godast om du kokar buljongen själv på kycklingben, grönsaker och rotfrukter. Har du inte tid eller ork brukar det vara bättre att köpa en fond, istället för buljongtärningar, eftersom fonden brukar smaka mer. 

Ingredienser (3 små portioner)

  • 2 kycklingbröst med skinn
  • 4 kycklingvingar med skinn
  • 2,5 förpackningar ramennudlar 
  • 1 msk smör
  • 2 tsk sesamolja
  • 3 msk ingefära, finhackad
  • 3 klyftor färsk vitlök, finhackad
  • 4 tsk japansk soja, gärna Kikoman
  • 1 l kycklingbuljong
  • ½ dl shiitakesvamp eller champinjoner
  • 1 tsk havssalt
  • 3 ekologiska ägg
  • ½ dl salladslök (purjolök går också bra)
  • ¼ röd chili till servering, hackad (kan uteslutas) 
  • Salt och peppar

Gör så här: 

1. Börja med att tillaga kycklingen. Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingen ordentligt. Smält smöret i en gjutjärnspanna och stek kycklingbröst och vingar gyllenbruna i cirka 10 minuter på medelvärme. Vänd på kycklingdelarna efter halva tiden. 

2. Sätt in gjutjärnspannan i ugnen och låt kycklingen bli genomstekt. Det tar ungefär 20 minuter. Ta fram en ny stekpanna och stek svampen. 

3. Medan kycklingen är i ugnen är det dags att göra buljongen. Börja med att värma upp olja i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i vitlök och ingefära och låt dem mjuka upp. Häll i soja och sesamolja och rör om. Därefter hälls buljongen på och får koka upp. Efter 5–10 minuter läggs svampen i och får sjuda i ytterligare 5 minuter.

4. Det är dags att koka äggen. Fyll en kastrull med vatten och låt koka upp. När vattnet börjar koka, lägg försiktigt i äggen och ta tid. Kokar äggen i 8 minuter kommer de vara mjuka, men gulan kommer samtidigt ha lite tuggmotstånd. Ska gulan vara rinnig får äggen koka i 7 minuter. För ett riktigt rinnigt kokas ägget i 6 minuter. Spola kallt vatten när äggen är färdiga och låt stå i minst 5 minuter innan det är dags att skala.

5. Till sist byggs ramensoppan ihop i en djup soppskål. Hacka salladslök och chili tunt. Dra isär köttet från kycklingvingarna och skiva kycklingbröstet. Koka upp ramennudlarna så att de blir mjuka, men så att de fortfarande är al dente. Följ anvisningarna på förpackningen för perfekta nudlar. 

6. Häll upp buljong, nudlar och lägg på kycklingen ovanpå. Toppa med salladslök, chili och halverat kokt ägg. Avsluta med att hälla på lite extra sesamolja. Servera direkt.


Vinliv tipsar!

Revenge of the Little Squid

Vitt vin med fin fruktsötma på ikoniska druvan Riesling. Här hittar vi härlig fräschör, inslag av både honung, aprikos, mineralitet, citron och en synnerligen fin balans.

Johan Franco Cereceda

Nr. 5736001 • 79 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

*” anger obligatoriska fält

Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.

Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.