Godaste nudelsoppan från Vietnam

Den vietnamesiska nudelsoppan pho är den perfekta söndagsrätten. Det franska köket har inspirerat till den vietnamesiska nationalrätten pho och är en vanlig rätt som serveras som frukost, lunch och middag i Vietnam. Framför allt är den känd som street food i landet. 

Pho tar lite tid att tillaga men smakar oerhört mycket av kryddor som stjärnanis, kryddnejlika och korianderfrön. Det är ett speciellt sätt att laga kött på – du häller över kokhet buljong över rått kött direkt i soppskålen. På så vis blir köttet tillagat. 

Ingredienser (4 portioner)

Buljongen

  • 3 klyftor vitlök
  • 10 cm färsk ingefära
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk rapsolja
  • 5 stjärnanis
  • 5 kanelstänger
  • 5 kryddnejlikor
  • 1,5 tsk korianderfrön
  • 2 l fond eller buljong med vatten(välj mellan kyckling-, grönsaks- eller kalvfond)
  • 2 msk strösocker
  • 2,5 tsk fisksås
  • Salt och peppar efter smak

Soppan

  • 250 gram nötkött som rostbiff, entrecôte, oxfilé eller biff
  • 500 g risnudlar
  • Sesamolja 

Exempel på tillbehör till servering

  • Koriander
  • Thaibasilika
  • Böngroddar
  • Pak choi
  • Limeklyftor
  • Sriracha, hoisinsås eller chilisås
  • Röd chili

Gör så här:

1. Fräs ingefära, schalottenlök och vitlök i rapsolja på medelvärme i en stekpanna. De ska inte få färg utan bara värmas upp. 

2. Värm upp stjärnanis, kanelstänger, korianderfrön och kryddnejlikor i en gryta på medelvärme i ungefär 5 minuter. Rör ner ingefära, lök och vitlök. Häll i fonden. Låt koka upp och sedan låt puttra med locket på i 45 minuter. Sila fonden och häll i socker och fisksås. Salta och peppra efter smak. Låt buljongen vara riktigt varm. 

3. Koka nudlarna enligt förpackningens instruktioner. Häll av vattnet när nudlarna är klara och häll över lite sesamolja för att inte nudlarna ska torka och kladda ihop sig. 

4. Skiva nötköttet riktigt tunt. 

5. Lägg nudlar i botten på varje sopptallrik. Lägg därefter på nötköttet som är rått, det kommer att tillagas av den varma buljongen. Slå över buljongen och se till att allt kött täcks av vätskan, så att köttet tillagas ordentligt. 

6. Servera med massor av goda tillbehör. 

7. Servera gärna med ett glas svalt bubbel!


Vinliv tipsar!

Galanti Cuvée Privata Vino Spumante Extra Dry

Bubbel från norra Italien, så kallad spumante, tillverkat på inhemska druvor. Vinet har en fin balans, fruktig, inslag av gröna äpplen, päron, viss fruktsötma för balansens skull, lite mandelkakor i karaktären, exotisk frukt och en medellång eftersmak präglad av balans. 

Johan Franco Cereceda

• 99 kr

Det här är en artikel från vårt nyhetsbrev

Vill du se till att du inte missar allt spännande vi gör kan du bli medlem nedan.

    Genom att trycka på "SKICKA" så godkänner du vår personuppgiftspolicy och användarvillkor.